Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Dārgmetālos iekaļ skaistumu

© Publicitātes foto

Par konkursa radurakstiemjāzina, ka to rīko pasaules mēroga «patērēšanas un tirdzniecības» (consumer and trade) interesentiem vajadzīga satura producēšanas kompānija (enthusiast media companies) Active Interest Media no Amerikas Savienotajām Valstīm. Konkursa tiešais organizators bijis numismātikas žurnāls World Coin News. Konkursa rezultāti paziņoti Berlīnē notiekošās Pasaules naudas izstādes ietvaros 1. februārī. Konkurss notika 37. reizi, un Latvijas Bankas produkts par Gada monētu (2020 Coin of the Year) šajā konkursā atzīts otro reizi.

Konkursa gaitā žūrija iepazinusies ar 1000 dažādām monētām, kas visā pasaulē izkaltas 2018. gadā. No tām vispirms atlasītas pa 10 monētām 10 nominācijās, katrā nominācijā izvēlēts uzvarētājs, un starp nomināciju uzvarētājiem noteikta Gada monēta. Medus monēta sacensību finālā iekļuvusi kā vismākslinieciskākā (Most Artistic Coin).

No Latvijas Bankas produktiem iepriekš šādā pašā veidā par Gada monētu 2010. gadā tikusi Latvijas monēta, bet nomināciju uzvarētāju stadijā apstājušās aktuālo notikumu (Best Contemporary Event) monēta Baltijas ceļš 2015. gadā un par vismākslinieciskāko atzītā monēta Nacionālais uzņēmējs 2018. gadā.

Šoreiz te parādītas vēl kaut dažas citās 2020. gada konkursa nominācijās uzvarējušas monētas. Tādējādi rodas priekšstats par to, kas pašreiz pasaulē modē un ar kādiem paņēmieniem šo modi realizē metāla apstrādē un kombinēšanā ar citiem materiāliem.

Konkursā pamatā vērtētas piemiņas jeb kolekcijas monētas, kas atbrīvotas no ierobežojumiem, kādi gan no monētu kalšanas, gan lietošanas viedokļa uzlikti apgrozībai domātām monētām. Apgrozības monētām konkursā tikusi dota sava nominācija, kurā šoreiz uzvarējusi Austrijas 2 eiro monēta ar antīkiem motīviem. Interesentiem ir cerības šādu monētu iegūt saglabāšanai par nominālvērtību un tikai ar vērību, pamanot to, ka viņu rokās nonākusī monēta tomēr atšķiras no dažām citām, kas dominē apritē Latvijā un caurmērā Eiropā.

Kopā ar Latvijas monētu no 2020. gada monētu uzvarētāju kolekcijas dota Austrijas standartmonēta, Lietuvas visinovatīvākā monēta (Most Innovative Coin) un Austrālijas kronēto personu monēta (Best Crown Coin).

Medus monētas uzvara pierakstīta 2020. gadam, bet monēta kalta jau iepriekš. Ziņu aģentūras LETA arhīvā ar 2018. gada 22. maija pulksten 11.54 datēta Latvijas Bankas sniegtā ziņa, ka tajā pašā dienā klajā laistā Medus monēta ir jau izpirkta Latvijas Bankas kasēs Rīgā un toreiz vēl arī Liepājā, kā arī monētu iegādes vietnē www.emonetas.lv. 3000 monētas izpirktas dažu stundu laikā par spīti tam, ka par 5 eiro nominālu nācies atdot

53 eiro. Tāpat tirdzniecību nav ierobežojis tas, ka bijis divu monētu iegādes limits vienam pircējam.

Ikdienā laikam gan nebūtu parocīgi lietot monētu, kuras forma ir sešstūris ar viļņotām malām un nošķeltām virsotnēm. Monētas priekšpusē (aversā) attēlotas bišu šūnas, ar dažādas intensitātes matējumu iezīmējot Latvijas kontūru un Rīgas jūras līci, lejasdaļā pa kreisi sniegtas norādes «Latvija» un «2018», savukārt monētas aizmugurē (reversā) ir bišu šūnu reljefa atveidojums ar matējumu un no centra pa kreisi nedaudz uz leju ir skaitlis «5», zem tā uzraksts «eiro». Visu šo skaistumu izdomājis dizainers Artūrs Analts.

Kolekcijas monētai maksāšanas līdzekļa statuss ir tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs, kā arī bagātības uzkrāšanas veids. Medus monētas materiāls ir apzeltīts sudrabs.