Lietā par 50 miljonu eiro atmazgāšanu "ABLV Bank" sadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijāmi

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Lietā par 50 miljonu eiro atmazgāšanu likvidējamā "ABLV Bank" sadarbojas ar tiesībsargājošajām institūcijām kopš 2018.gada vidus, sacīja "ABLV Bank" līdzīpašnieks un kādreizējais valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

"Minētās lietas ietvaros banka jau kopš 2018.gada vidus ir sadarbojusies ar tiesībsargājošajām institūcijām un sniegusi visu nepieciešamo informāciju, tādēļ, protams, nedaudz pārsteidza otrdienas [28.janvāra] reids. Acīmredzot, attiecīgas institūcijas uzskatīja, ka tāds ir nepieciešams," sacīja Bernis.

Vienlaikus viņš izteica cerību, ka tā dēvētā 50 miljonu eiro lieta tiks izmeklēta ātri un profesionāli.

"Nešaubāmies, ka tā tiešām notiks, jo saprotam, ka ir mobilizēti milzīgi resursi, tai skaitā piesaistīti ārvalstu konsultanti, kuriem tiek maksātas arī lielas kompensācijas. Par profesionalitāti apliecina arī šonedēļ profesionāli veiktā kratīšana, lai gan tās ietvaros neiztrūka arī faktiski nevajadzīgi šova elementi," sacīja Bernis.

Tāpat viņš norādīja, ka uzņemas pilnu atbildību par to, kā strādāja "ABLV Bank".

"Bankā, jo īpaši pēdējos tās darbības gados, bija ieviestas stingrākās prasības gan naudas atmazgāšanas novēršanas (AML) jomā, gan attiecībā pret darbinieku ētiku un likumpaklausību. Ja tiešām ir notikušas kādas nelikumības, protams, ir svarīgi tās izmeklēt, taču vienlaikus nedrīkst pirms tiesas jau pasludināt visus par vainīgiem. Pat ja kāds tiek turēts aizdomās, tas nenozīmē, ka šīs aizdomas apstiprināsies," uzsvēra Bernis.

Viņš arī pauda, ka bankas akcionāri no savas puses turpinās sadarboties ar visām iesaistītajām institūcijām un to darīs arī likvidatori. "Kopumā ceram uz ātru skaidrību gan par šo, gan citiem procesiem, no kuriem virkne tika ierosināta pēc pašas bankas iniciatīvas," minēja Bernis.

Jau vēstīts, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes, Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas pārvaldes, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieki otrdien, 28.janvārī, veica neatliekamās procesuālās darbības, tostarp vismaz 20 kratīšanas Latvijā un arī Baltkrievijā sadarbībā ar šīs valsts tiesībsargājošām iestādēm. Procesuālās darbības tika veiktas arī "ABLV Bank".

Prokuratūra paziņojusi, ka izmeklēšanas darbības tiek veiktas saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 miljonu eiro apmērā kādā kredītiestādē.

Krimināllietā esošie materiāli satur ziņas, ka organizētā grupa, kurā ietilpst vairāku valstu pārstāvji, laikā no 2015.gada līdz 2018.gadam veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju ne mazāk kā 50 miljonu eiro apmērā, tostarp, veicot pārskaitījumus vienā no Latvijas kredītiestādēm par faktiski nenotikušiem darījumiem.

Organizētās grupas īstenoto noziedzīgo nodarījumu atbalstīja likvidējamā kredītiestāde un tās darbinieki, novēršot šķēršļus naudas līdzekļu pārskaitīšanā.

Kriminālprocesā notiek pirmstiesas izmeklēšana pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par dokumentu viltošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Šis kriminālprocess sākts pagājušajā gadā un tajā izveidota izmeklēšanas grupa. Pērn 19.oktobrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūra pārņēma kriminālprocesa izmeklēšanu.

Attiecīgajā kriminālprocesā starp personām, kurām ir tiesības uz aizstāvību, ir septiņi bijušie bankas darbinieki, tostarp viens bijušais valdes loceklis.

Pēc prokurora Daiņa Šteinberga minētā, kopumā personu, kurām ir tiesības uz aizstāvību, skaits veido 12, tostarp sešām personām ir statuss - aizdomās turamais, bet piecām personām piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Starp aizdomās turētajiem ir arī četri ārvalstu pilsoņi, kuri patlaban atrodas ārzemēs. Ārzemnieku valstiskā piederība netiek atklāta. Izmeklēšanas gaitā Latvijas prokuratūra vērtēs, vai nepieciešams lūgt viņu izdošanu Latvijai.

Starp lietā aizdomās turētajām divām personām patlaban piemērots apcietinājums, pārējiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. LETA jau ziņoja, ka apcietinājums piemērots uzņēmējam Andrim Ovsjaņņikovam un juristam Andrim Putniņam.

Tāpat ziņots, ka maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.