Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Avio un prāmju satiksmē aizvadīts rekordgads

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Pasažieru skaita pieaugums gan prāmju, gan arī avio satiksmē liecina, ka Latvijas iedzīvotāji un viesi arvien vairāk izvēlas tādus transporta veidus, kas nodrošina ātru, ērtu un patīkamu ceļošanu.

Tallink Grupp maršrutā starp Latviju un Zviedriju 2019. gadā ar kuģiem Isabelle un Romantika ceļoja 799 961 pasažieris, kas ir rekordliels pasažieru skaits, pārvadāts viena gada laikā šajā maršrutā kopš līnijas Rīga-Stokholma atklāšanas. Tallink Grupp kuģis Romantika, nepilnas divas nedēļas pabijis Nauta kuģu būvētavā Gdiņā Polijā, kur tam tika veikti plānotie apkopes un atjaunošanas darbi, nule kā atgriezies maršrutā. Plānotās apkopes laikā tika veikti gan regulārie tehniskās apkopes darbi, gan tika atjaunotas vairākas pasažieru telpas, saskaņā ar atjaunoto zīmolu iegūstot pilnīgi jaunu izskatu. «Atgriežoties maršrutā, uz kuģa Romantika būs gan klientiem redzamas izmaiņas, gan efektīvi uzlabojumi un nozīmīgi ieguldījumi, kas nav publiski pamanāmi, tomēr ievērojami uzlabo darbību un servisa kvalitāti,» stāstīja Tallink Latvijas biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Baiba Muceniece. Atjaunots, piemēram, populārais zviedru galda restorāns, kuģa kafejnīca, kuģa krodziņš. Disko zālē Space Disco ir jauns interjers un uzlabota tehniskā kvalitāte. Nelielas vizuālas pārmaiņas piedzīvojuši arī kuģa restorāni - Grill House un Russian Cuisine Aleksandra. Savukārt Tallink Grupp kuģu darbības vadītājs Tarvi Karlos Tūliks atklāja, ka šajā reizē uz kuģa Romantika notika arī sagatavošanas darbi, lai varētu izmantot augstsprieguma krasta elektrības pieslēgumu, kamēr kuģis atrodas Stokholmas ostā. Tas palīdzēšot samazināt emisijas un veicinās tīrākas vides saglabāšanu. Pēc viņa teiktā, arī 2020. gads noteikti būs darbīgs un interesants. Šogad tiks sākta jaunā LNG kuģa MyStar būvniecība Rauma kuģu būvētavā Somijā, savukārt krasta biznesā plānots strauji attīstīties Baltijas valstīs ar Burger King franšīzi.

Pagājušais gads bijis salīdzinoši veiksmīgs arī aviobiznesam. Lidosta Rīga 2019. gadu ir noslēgusi ar pasažieru skaita pieaugumu par 10,5%, liecina operatīvie dati par lidostas darbības rezultātiem 2019. gadā. Pagājušajā gadā kopumā lidostā Rīga apkalpoti vairāk nekā 7,8 miljoni pasažieru - par 741,8 tūkstošiem vairāk nekā pagājušajā gadā. «2019. gada izaugsmes rādītāji apliecina Rīgas lidostas stabilās un neapstrīdamās līderpozīcijas Baltijā. Tie arī pierāda, ka Baltijas valstu tirgus lidostai Rīga kļūst par šauru un ir pareizs izvēlētais lidostas attīstības virziens konkurēt plašākā starptautiskā arēnā, izvirzot mērķi kļūt par augošu aviācijas centru Ziemeļeiropā,» vērtē lidostas Rīga valdes priekšsēdētāja Ilona Līce.

Lielākais lidostas Rīga gaisa pārvadātājs ir nacionālā aviokompānija airBaltic, kuras tirgus daļa veido 58,5%. airBaltic 2019. gadā savā maršrutu tīklā pārvadāja 5 049 317 pasažieru jeb par 22% vairāk nekā gadu iepriekš. Tas ir lielākais gada laikā pārvadāto pasažieru skaits lidsabiedrības vēsturē.

«Pagājušajā gadā mēs sākām lidot deviņos jaunos maršrutos un, papildinot mūsu floti ar vēl vairāk Airbus A220-300 lidmašīnām, palielinājām lidojumu komfortu un regularitāti. Jau tagad vairākums mūsu pasažieru lido ar Airbus A220-300 gaisakuģiem,» sacīja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss. 2019. gadā airBaltic kopumā veica 62 748 lidojumus jeb par 12% vairāk nekā 2018. gadā. Vietu piepildījums lidmašīnās 2019. gadā bija 76%.

2020. gadā airBaltic turpina savu paplašināšanos Baltijas valstīs un sāks lidojumus 14 jaunos maršrutos.