Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Nemiro: Pagaidām nav plāna, kā ar nodokļu palīdzību sasniegt "zaļos" mērķus

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Patlaban nav izstrādāts konkrēts plāns, kā ar nodokļu palīdzību veicināt valsts mērķus attiecībā uz klimatneitralitāti, otrdien pēc valdības sēdes preses konferencē atzina ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Otrdien valdībā atbalstītajā Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā "Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2030.gadam" (NEKP 2030) rosināts "zaļos" mērķus sasniegt ar nodokļu politiku.

Kā viens no galvenajiem pasākumiem ir izvērtēt iespēju pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumu nodokļu politikas pamatnostādņu un pašvaldību ietvaros. Tāpat plānā rosināts izvērtēt iespēju uz noteiktu laiku ieviest samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi mājsaimniecībām energoefektivitātes uzlabošanas pakalpojumu saņemšanai un ne-emisiju tehnoloģiju uzstādīšanai.

Pēc valdības sēdes ekonomikas ministrs uzsvēra, ka patlaban nevar precīzi runāt par konkrētu rīcību attiecībā uz nodokļu "zaļināšanu", jo nav pieņemti nekādi lēmumi.

Viņš uzsvēra, ka Ministru kabinets ir apņēmies neveikt izmaiņas nodokļu sistēmā līdz 2021.gadam, un pie šīs apņemšanās valdība arī pieturas.

Tāpat Nemiro norādīja, ka iepriekš izskanējušās bažas par augstākiem nodokļiem gados vecākiem transportlīdzekļiem neatbilst patiesībai, jo NEKP 2030 to neparedz.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja NEKP 2030. Pēc plāna apstiprināšanas tas tiks iesniegts Eiropas Komisijai (EK). Savukārt plāna īstenošanu koordinēs un uzraudzīs premjera vadītā Nacionālā enerģētikas un klimata padome.

NEKP 2030 būs galvenais dokuments ilgtermiņa enerģētikas un klimata politikas formulēšanai. Plāna ilgtermiņa vīzija ir ilgtspējīgā, konkurētspējīgā un drošā veidā veicināt klimatneitrālas tautsaimniecības attīstību.

Kopumā plāna īstenošanai nepieciešamais finansējums ir teju 10 miljardi eiro.