Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Balvas sadalījuši uzņēmēji, kas finansē piedāvājumus ražot ko tādu, kā pasaulē vēl nav

RISKS IR ATTAISNOJIES (pagaidām). Latvijai pierakstāmu izgudrojumu autori un viņu finansiālie atbalstītāji, kuri, pēc 2019. gada datiem, saglabā cerības nākotnē sadalīt lielu naudu par tādu preču vai pakalpojumu pārdošanu, uz ko tiesības ir tikai viņiem © Vladislavs Proškins/F64

Savus 2019. gada atskaites svētkus nosvinējuši un balvas sev sadalījuši uzņēmēji, kas peļņas un ziņkārības dēļ finansē piedāvājumus ražot kaut ko tādu, kā pasaulē vispār vēl nav.

Jebkuram kaut cik pamanītam naudas īpašniekam jārēķinās, ka vispārsteidzošākajos veidos viņus uzrunās naudas lūdzēji. Pamatojumi šādiem lūgumiem sniedzas no pasaules vai latviešu tautas glābšanas līdz solījumiem nodrošināt miljonos un miljardos eiro izsakāmu peļņu, ja lūdzēja ideja ar neliela naudas ieguldījuma palīdzību tiktu pārvērsta tādās precēs vai pakalpojumos, kādu pasaulē vispār vēl nav. Lai gan pelnīšanas sadaļā biežāk tiek piedāvātas jaunas variācijas mūžīgajiem dzinējiem un ieguldījumu piramīdām, tomēr ir iespējami arī tādi gadījumi, kad ieguldījumi tiešām atmaksāsies. Lai mazinātu kļūdīšanās varbūtību, daļa no riska kāriem uzņēmējiem ir apvienojušies Latvijas Biznesa eņģeļu tīklā - jā, tieši ar tādu nosaukumu Latvijā kopš 2014. gada ir reģistrēta organizācija bez jebkādas saistības ar reliģiju. Lai plašāka publika visu pareizi saprastu, pasākumā piedalījās ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Zinātniskie atklājumi un inovācijas, Latvijas konkurētspēja Eiropā un Eiropas konkurētspēja pasaulē - daudzām amatpersonām un ekonomikas ministram pirmām kārtām šie vārdi ir jāskandē no rīta līdz vakaram. Turklāt amatpersonu vārdiem ir jābūt ar naudas segumu, ko Latvijai pamatā piešķir Eiropas Savienība. Atstāstot atskaites pasākumā dzirdēto, ES 2014.-2020. gada plānošanas periodā Latvijā caur daudzpakāpju starpnieku tīklu izgudrojumu kapitalizēšanas virzienā plūduši apmēram 70 miljoni eiro. Šie starpnieki ir apvienojušies Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijā, kas tāpat kā Biznesa eņģeļu tīkls bija balvu dalīšanas pasākuma rīkotāja. No Biznesa eņģeļu tīkla biedriem piecu gadu laikā 115 jaunuzņēmumos ieguldīti 11 miljoni eiro. Tīkla valdes loceklis Juris Birznieks piebilda, ka ieguldīt mēdz arī uzņēmēji uz savu roku un parasti pēc tam nevienam nestāsta, ka naudu pazaudējuši. Tīkla pieredze un kolektīvā ekspertīze zaudējumu risku samazina, bet neizslēdz.

Arī veiksmīgo (vismaz šajā brīdī par veiksmīgām uzskatāmo) investīciju piemēru bija vairāk nekā rokām pirkstu. Visas nominācijas un kur nu vēl nominantus uzskaitīt būtu par daudz, bet uzvarētājs nominācijā Gada investīcija nosaukšanu pelna. Par visveiksmīgākajām atzītas investīcijas audiotehnoloģiju uzņēmumā Sonarworks. Tas esot radījis unikālu iekārtu skaņu pārveidošanai gan skaņu ierakstu studijā, gan arī tā, ka katrs klausītājs varot ieraksta skanējumu izmainīt, lai tas vēl vairāk atbilstu viņa gaumei vai ausu īpatnībām. Investīciju veiksme novērtēta nevis pēc gaumes, bet pēc Sonarworks cenas pieauguma. Pirms dažiem gadiem stāstam par to, ka arī toreiz labos skaņu ierakstus varēšot padarīt vēl labākus, t. i., ka varēšot ražot un daudziem pārdot skaņu uzlabošanas ierīci, noticējuši un ierīces izstrādāšanai naudu sametuši vairāki riska kapitāla fondi. To nosaukumi ir skanīgi un noteiktu naudas apgrozīšanas sadaļu raksturojoši: Karma Ventures, Practica Capital, SuperAngel, Imprimatur Capital un Revo Capital.