Repše aicina partijas sagatavot priekšlikumus budžeta konsolidācijai

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) aicina visas politiskās partijas un to apvienības, kas nopietni pretendē uz darbu nākamajā Saeimā, sagatavot savus priekšlikumus 2011.gada budžeta konsolidācijai un publiski par tiem debatēt vēl pirms vēlēšanām, aģentūru LETA informēja ministra pārstāvis Aleksis Jarockis.

"Nākamajai valdībai būs jāizšķiras par 2011.gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, tāpēc tagad ir vispiemērotākais laika, lai katrs politiskais spēks nāk klājā ar priekšlikumiem, kā gatavojas konsolidēt budžetu," uzsver Repše.

Pašreizējie aprēķini liecina, ka nepieciešamais konsolidācijas apjoms nākamā gada valsts budžetā varētu būt 392-440 miljoni latu, atgādina finanšu ministrs.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar likuma normām nākamā gada budžetu pieņems jaunā valdībā, tā arī pieņems konkrētus lēmumus par budžeta konsolidācijas pasākumiem, jautāts par Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumiem budžeta konsolidācijai, atbildēja Jarockis.

Viņš gan apliecināja, ka arī pašā FM patlaban norit darbs pie šo priekšlikumu sagatavošanas, bet tikai pēc trešā ceturkšņa ekonomikas attīstības datu saņemšanas tikšot pieņemts lēmums par budžeta konsolidācijas apjomu, bet politiskajā līmenī par konsolidācijas pasākumiem lems jau nākamā valdība.

"Valdība un nozaru ministrijas intensīvi turpina darbu pie detalizēta konsolidācijas pasākumu kompleksa saraksta 2011.gadam, kas pārsniegs nepieciešamo konsolidācijas apjomu, lai jaunievēlētajam parlamentam un tā uzticību ieguvušajam Ministru kabinetam nekavējoši būtu iespējams pieņemt kvalitatīvus, izvērtētus un izsvērtus lēmumus," sacīja Jarockis.

Viņš arī atgādināja, ka jau šā gada februārī Ministru kabinetā tika apstiprināts nākamā gada valsts budžeta izstrādes grafiks, kas paredz valdībai nākamā gada budžeta projektu iesniegt parlamentā atbilstoši likumam par budžetu un finanšu vadību, tas ir, ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi uzticību Ministru kabinetam.

Saskaņā ar Jarocka sniegto informāciju 2011.gada valsts budžeta projekta gatavošanas darbi norit atbilstoši Ministru kabinetā apstiprinātajam grafikam - ir sagatavotas makroekonomiskās attīstības prognozes, bāzes izdevumu prognozes, nodokļu politikas vidēja termiņa pamatnostādņu projekts, ēnu ekonomikas samazināšanas plāns, notiek valsts funkciju vērtēšana.

Nepieciešamo budžeta konsolidāciju plānots veikt, līdzsvaroti samazinot izdevumus un palielinot ieņēmumus. Ieņēmumu palielināšanu plānots nodrošināt saskaņā ar vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādnēm, kuru mērķi ir nodrošināt stabilus valsts budžeta ieņēmumus, nodrošināt nodokļu politikas stabilitāti un prognozējamību, uzlabot Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju un veicināt sociālo taisnīgumu.

Svarīgākais