Lielos valsts uzņēmumus pagaidām neprivatizēs

Lai gan pavasarī ar Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) rīkojumu izveidota speciāla darba grupa iespējamai valsts uzņēmumu privatizācijas izvērtēšanai, Ministru kabinets (MK) nav iecerējis nodot privatizācijai Latvenergo, Latvijas valsts mežus (LVM) un Latvijas dzelzceļu (LDz), vakar valdības sēdē apgalvoja Ekonomikas ministrija, kas bija sagatavojusi atbildes vēstuli Saeimas Nacionālās drošības komisijai par valsts uzņēmumu izvērtēšanu to privatizācijai.

EM norāda, ka Privatizācijas pabeigšanas likumā ir noteikts, kuras valsts kapitālsabiedrības (vai to kapitāla daļas) netiks privatizētas vai atsavinātas, tostarp arī Latvenergo, LVM, LDz. Neprivatizējamo valsts uzņēmumu sarakstā ir arī Latvijas pasts, Starptautiskā lidosta Rīga, Latvijas gaisa satiksme, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs. Turklāt Privatizācijas pabeigšanas likumā ir noteikts, ka Ministru kabinets ir tiesīgs pats nodot privatizācijai valsts īpašuma objektu (tātad arī kapitālsabiedrību) līdz 2007. gada 31. decembrim.

Ar premjera rīkojumu izveidotajai darba grupai līdz 3. septembrim uzdots izstrādāt publisko personu komercdarbības pamatprincipus (koncepciju) un ekonomikas ministram līdz 10. septembrim iesniegt to noteiktā kārtībā MK. Savukārt līdz 29. oktobrim uzdots izvērtēt valsts kapitālsabiedrību līdzdalību citās kapitālsabiedrībās un ekonomikas ministram līdz 5. novembrim iesniegt attiecīgu informāciju noteiktā kārtībā valdībā. Līdz šim datumam ir arī jāizvērtē nepieciešamība saglabāt valsts dalību kapitālsabiedrībās, kā arī nepieciešamība valsts kapitālsabiedrībām darboties kā komersantiem, un ekonomikas ministram līdz 12. novembrim informācija jāsniedz valdībā.

Latvijas 5. jūlija nodomu vēstule Starptautiskajam valūtas fondam un saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju paredz līdz 2010. gada septembra beigām sagatavot visu valsts un pašvaldību uzņēmumu sarakstu, iekļaujot informāciju par to peļņu, saņemtajām subsīdijām, dividenžu maksājumiem, nodarbinātības un algu līmeņiem. Savukārt līdz 2010. gada beigām sagatavot stratēģiju, norādot, kuriem būtu jāpaliek valsts uzņēmumiem, kuri ir jāpārveido par valsts aģentūrām vai jāprivatizē.