Ierobežos aizdomīgi izdevīgus būvnieku piedāvājumus

Aizkavējies dabaszinību kabinetu remonts Rīgā ir lielisks piemērs, kas apliecina, ka būvniecības konkursa iepirkumos vajadzīgas izmaiņas. Tādas tiek gatavotas, tiesa, ar kavēšanos. Drīzumā tiks sasaukta starpministriju sanāksme, kurā izskatīs ieteikumus būvdarbu konkursa dokumentu izstrādāšanai.

Atgādinām, ka pašvaldības konkursā par tiesībām remontēt dabaszinātņu un matemātikas kabinetus 49 skolās uzvarēja būvfirma CB. Tā solīja gandrīz 300 kabinetu atjaunot mēneša laikā, neizmantojot apakšuzņēmēju palīdzību, kā arī 40 gadu garantiju. Tagad Rīgas dome spiesta konstatēt, ka līdz Zinību dienai tikai niecīgs skaits kabinetu būs kārtībā.

Remontēs septembrī

Domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde informē, ka pašlaik skolas sadalītas grupās, lai pasteidzinātu remontdarbus. Lielākajā daļā skolu ir veikti demontāžas darbi, tāpēc tur, kur lielāks skolēnu skaits (tādas ir apmēram 10 mācību iestādes), līdz 1. septembrim kabineti jāizremontē. Savukārt skolās ar mazāku audzēkņu skaitu mācības tiks organizētas pēc rotācijas principa, kamēr attiecīgos kabinetus atjaunos. Tas varētu ilgt visu septembri. Katrā skolā dabaszinību kabineti ir vidēji četri. Mācību iestādēs, kur kabinetu demontāža vēl nav sākta, pagaidām iepauzēs.

Atbilst kritērijiem

Konkrētajā gadījumā, šķiet, visi – gan Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), gan pašvaldības iepirkuma komisija, gan pats būvnieks – saprata, cik nereāls ir būvfirmas piedāvātais garantijas termiņš un arī firmas solītās 30 dienas remontam. Tomēr vērtēšanas kritērijos ierobežojumi netika noteikti. Vēlāk IUB gan norādīja, ka 40 gadu termiņš remontdarbiem ir bezjēdzīgs, diemžēl iepirkuma komisija konkursa vērtēšanas kritērijos nav noteikusi citu metodoloģiju. Konkursu tik un tā vinnēja firma, par kuras piedāvājumu bija daudz iebilžu. Formāli uzvarētājam piekasīties nevarēja, tas atbilda iepirkuma komisijas kritērijiem: saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, kas ietvēra cenu, darbu garantijas termiņu un darbu izpildes termiņu.

Gatavo izmaiņas

IUB Metodoloģijas departamenta direktore Dace Gaile aizrāda, ka arī pasūtītājam ir iespējams noteikt striktākus kritērijus, pēc kuriem izvērtēt uzvarētāju. Piemēram, var norādīt, ka garantijas laiks ir tāds pats, kā likumā noteikts, divi gadi. Vai brīdināt: ja galīgā tāme par 10–15 procentiem atšķirsies no kontroltāmes, pasūtītājs piedāvājumu apšaubīs. Pasūtītājam ieteicams pārliecināties, vai uzvarētāja piedāvājums nav pārāk lēts utt. Iepirkuma metodoloģiju nosaka pasūtītājs, bet D. Gaile uzskata, ka pasūtītājam traucē robi zināšanās.

Ekonomikas ministrijā tiek gatavoti dokumenti būvniecības konkursa iepirkuma sagatavošanas uzlabošanai. Priekšlikumi, ja tos apstiprinās, varētu novērst līdzšinējos pārpratumus. "Darbs pie ieteikumiem būvdarbu konkursa dokumentu izstrādāšanai turpinās, esam apkopojuši atzinumus no institūcijām. Gatavojamies starpministriju sanāksmei tuvākajā laikā," atbild ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Rubesa-Voravko.

Svarīgākais