Mazumtirdzniecības apjomi īpaši nesarūk

Mazumtirdzniecības apjoma sarukums šogad jūlijā pret pērnā gada jūliju par 2% ir nieks pret pērnā gada sarukumu par 28,9%.

Sarukums par 2% ir reizes piecpadsmit lēnāks nekā sarukums par 28,9%, tāpēc var sacīt arī tā, ka ekonomiskā situācija uzlabojusies piecpadsmitkārtīgi vai vismaz septiņkārtīgi, ja tagadējo sarukumu salīdzina ar vidējo sarukuma tempu divos iepriekšējos gados. Tikpat pamatoti var uztraukties, ka tirdzniecības apjoma sarukums trešo gadu pēc kārtas ir ļoti slikts rādītājs. Proti, cilvēki nespēj aizvietot izdzīvošanai nepieciešamos apģērbus un apavus, kas divos trīs gados neizbēgami noplīst, ja nav nopirkti nezināmai vajadzībai un glabāti bez valkāšanas. Atrunāties mēdz arī tā, ka lielu daļu no tirdzniecības apjoma 2007. gada jūlijā deva zelta ķēdītes un kristāla trauki, bez kuru krājumu atjaunošanas šā gada jūlijā cilvēki tomēr varēs pārziemot.

Tirdzniecības apjoma samazinājums aprēķināts arī attiecībā pret šā gada jūniju. Tie gan bijuši tikai 0,5%, un apjoms šogad svārstās, nevis nepārtraukti sarūk. Šie 0,5% ir sezonāli izlīdzinātais rādītājs, kas aprēķināts, ņemot vērā to, kā tirdzniecības apjoms jūlijā izmainījies pret jūniju iepriekšējos gados. Bez šādiem intelektuāliem pūliņiem iznāk, ka faktiskais tirdzniecības apjoms salīdzināmās cenās jūlijā nevis sarucis, bet audzis par 2,4%.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais