Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pacientu maksājumus būtiski neļauj samazināt mazs budžets

© depositphotos.com

Veselības ministrija pagājušajā gadā 2020. gada budžeta veidošanas gaitā prasīja papildu naudu, lai samazinātu pacientu līdzmaksājumus, tomēr to neieguva. Tomēr no šā gada 1. janvāra daļai valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pacientu līdzmaksājumi ir samazināti un tas izdarīts veselības nozares iekšējas pārdales rezultātā, Neatkarīgajai apstiprināja Veselības ministrijā. Tomēr daļai pakalpojumu līdzmaksājums būs lielāks, jo noapaļots uz augšu, piemēram, līdzmaksājums vizītei pie ģimenes ārsta, kas lielākajai daļai pacientu turpmāk maksās nevis 1,42, bet divus eiro. Tomēr ne par vienu eiro nav samazināti pacientu līdzmaksājumi par ārstēšanos slimnīcā, ko uzstājīgi lūdz gan seniori, gan citi iedzīvotāji.

Nacionālais veselības dienests atgādina: līdz ar šā gada pirmo dienu spēkā stājušies grozījumi, kas paredz izmaiņas pacientu līdzmaksājumu apjomā, saņemot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Dienestā norāda, ka visiem iedzīvotājiem «līdzmaksājumu summas būs samazinātas», kā izņēmumu norādot maksājumu par ģimenes ārsta apmeklējumu personām līdz 65 gadu vecumam. Proti, ja pensionāriem virs 65 gadiem līdzmaksājums pie ģimenes ārsta turpmāk būs viens eiro, citām personām tas palielināts uz diviem eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā. Tomēr nevar sacīt, ka šis ir vienīgais līdzmaksājums, kas palielināts. Lai arī patiešām vairums līdzmaksājumu ir noteikti mazāki - robežās no 11 līdz 57 eirocentiem, tad atsevišķos gadījumos - līdzmaksājums tomēr būs lielāks, piemēram, rentgenam.

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Sintija Gulbe stāsta, ka iedzīvotājiem būs samazināti līdzmaksājumi - ja iepriekš pacienta līdzmaksājums bija 4,27 eiro, tad no nākamā gada - četri eiro. Līdzīgi samazināsies arī līdzmaksājums par gultas vietu dienas stacionārā - no 7,11 uz septiņiem eiro. Par ārstēšanos diennakts stacionārā, sākot ar otro dienu, ārstniecības iestādēs līdzmaksājums paliek nemainīgs - 10 eiro, savukārt par ārstēšanos aprūpes nodaļās un pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām vai atkarībām līdzšinējo 7,11 eiro vietā pacienta līdzmaksājums būs septiņi eiro. Pacienta līdzmaksājums datortomogrāfijas izmeklējumiem bez kontrastvielas būs 14 eiro. Par kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējumu bez kontrastvielas līdzšinējo 28,46 eiro vietā būs jāmaksā 28 eiro, bet par izmeklējumu ar kontrastvielu - 35 eiro. Pacienta līdzmaksājums par ģimenes ārsta mājas vizīti paliks nemainīgs - 2,85 eiro.

Tomēr, izpētot pašu Nacionālā veselības dienesta mājaslapas informāciju par pacientu līdzmaksājumiem 2019. un 2020. gadā, redzams, ka atsevišķos gadījumos līdzmaksājumi ir nedaudz palielināti. Tā tas ir ar līdzmaksājumu par rentgena izmeklējumu, jāmaksā būs 15 centi vairāk, bet par elektrokardiogrāfiskiem izmeklējumiem 1,42 eiro vietā būs jāmaksā divi eiro. «Līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai 2014. gadā, pacientu līdzmaksājumu summas no latiem tika konvertētas uz eiro - pacienta līdzmaksājums viena lata apmērā tika konvertēts uz 1,42 eiro, bet trīs lati uz 4,27 eiro,» atgādina S. Gulbe. «Tā kā norēķini ar cipariem aiz komata nav ērti ne pacientiem, ne ārstiem, kā arī ir sarežģīti un grūti uztverami, tika pieņemts lēmums atgriezties pie apaļām summām, kā tas bija pirms eiro ieviešanas.»

No iestāžu skaidrojumiem izriet, ka taktika noteikt līdzmaksājumus augstākus vai zemākus, noapaļot maksājumus, izmantota finansiālo resursu ietvaros, proti, cik to pieļauj budžets. Tas arī izskaidro, kāpēc par ģimenes ārsta apmeklējumu līdzmaksājums viena eiro apmērā nav noteikts visiem pacientiem, bet tikai senioriem.

Latvijas Pensionāru federācija aicina samazināt pacientu līdzmaksājumu par uzturēšanos slimnīcā (jāmaksā desmit eiro dienā, sākot no otrās dienas slimnīcā), jo šis līdzmaksājums palielināts krīzes laikā. Veselības ministrija atbildē senioriem norāda, ka tā «izprot Latvijas pensionāru problēmas, kuras lielā mērā ir saistītas ar nepietiekamo sociālo nodrošinājumu, un savu iespēju robežās dara visu iespējamo, lai palielinātu veselības aprūpes nozares finansējumu». Kā risinājumu tā iesaka skatīties, vai seniors kādu sociālu apstākļu dēļ nav atbrīvots no pacienta līdzmaksājumiem vispār (piemēram, trūcīgais) vai arī vienoties ar slimnīcu, kā samaksāt visus maksājumus.

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders skaidro, ka politisko iniciatīvu ietvaros tika prasīta nauda - četri miljoni eiro - līdzmaksājumu samazinājumiem (no 355 līdz 200 eiro samazināt maksimālo summu vienā stacionēšanas reizē un kopējo limitu pacientu iemaksām samazināt no 570 līdz 400 eiro), bet, tā kā nauda netika piešķirta, tad samazinājumi veikti tikai tādā apmērā, kas bija finansiāli neitrāli, proti, iekšēji pārdalot līdzekļus.

Ekrānšāviņš