Malkas cena šogad cēlusies par 50%

Augošā pieprasījuma dēļ malkas cena šogad cēlusies par 50 līdz 55%, ziņo laikraksts "Dienas Bizness".

Laikraksta aptaujātie nozares uzņēmēji norāda, ka galvenais cenu kāpuma iemesls ir koksnes eksporta pieaugums un jaunas granulu rūpnīcas, kā arī aizvadītā bargā ziema. Savukārt ogļu cenu audzējot transporta izmaksas.

Latgalē šogad malkas cena ir ap 14 – 14,5 latiem par kubikmetru, bet Kurzemē tā sasniedz pat 15 – 16 latus par kubikmetru. Cenu atšķirība esot saistīta ar loģistikas izmaksām – Kurzemē ir ostas, no kurām arvien pieaugošos apjomos eksportē apaļkokus, malku un kokmateriālus. Savukārt no Latgales vest uz ostām ir dārgāk, vairāk paliek vietējā tirgū. Tomēr arī šajā valsts daļā cenas kāpina vairākas jaunas ražotnes, kas pārstrādā kokus šķeldā un granulās.

Ekonomika

Universālās kadastrālās vērtības nekustamajiem īpašumiem būs vidēji par divām līdz trim reizēm lielākas nekā pašreizējās kadastrālās vērtības, liecina Tieslietu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Kadastrālo vērtību bāze universālās kadastrālās vērtības aprēķinam”. Vai nākamgad jārēķinās ar attiecīgu nekustamā īpašuma nodokļa un citu maksājumu, piemēram, valsts nodevas, kāpumu?

Svarīgākais