Turpina kristies uz Latviju aicināto viesstrādnieku skaits

Šā gada pirmajos sešos mēnešos Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs tika apstiprināti 420 darba izsaukumi ārzemniekiem, liecina NVA apkopotā informācija.

Salīdzinoši 2009.gada pirmajā pusgadā tika apstiprināti 779 izsaukumi viesstrādniekiem, bet vēl pirms gada pirmajā pusgadā vien darbu mūsu valstī sāka 1728 darbinieki no citām valstīm, liecina NVA apkopotā statistika.

Tas nozīmē, ka triju gadu griezumā viesstrādnieku skaits mazinājies aptuveni četras reizes.

Vērtējot situāciju pa nozarēs, šogad pirmajos sešos mēnešos visvairāk - 224 - viesstrādnieki iesaistīti apstrādes rūpniecībā, 48 - transporta un uzglabāšanas nozarē, 31 - izmitināšanas un ēdināšanas nozarē, 14 - tirdzniecībā, desmit - pakalpojumu sfērā, pa trim - lauksaimniecībā un veselības nozarē, kā arī citās jomās.

Visvairāk darba izsaukumu apstiprināts Ukrainas pilsoņiem - 215, bet 101 viesstrādnieks ieradies no Krievijas, 42 darba izsaukumi apstiprināti darbiniekiem no Baltkrievijas, 13 - no Indijas, deviņiem pilsoņiem no Uzbekistānas, pieciem - no Ķīnas un Armēnijas, četriem no Taizemes, trim no Moldovas, vienam no Turcijas, kā arī no citām valstīm.

Salīdzinoši, pagājušā periodā šai laika periodā uzaicināti un ieradušies strādāt Latvijā 531 Ukrainas, 76 Krievijas, 34 Baltkrievijas, 28 Moldovas, 20 Indijas, 18 Armēnijas, desmit Ķīnas, septiņi Uzbekistānas, pa četriem Taizemes un ASV pilsoņiem, kā arī 47 pilsoņi no citām valstīm.

Līdz šim NVA filiālēs apstiprināja darba izsaukumus trešo valstu pilsoņiem, kuri vēlējās nodibināt darba tiesiskās attiecības Latvijā. Savukārt darba atļaujas viesstrādniekiem izsniedza Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Turpmāk, tas ir, jau no šā gada 1.jūlija, darba izsaukumi NVA netiks apstiprināti. Šo funkciju pārņēma PMLP, taču tā darba izsaukumus neapstiprinās, jo dokumenti sakarā ar darbu tiek vērtēti, apstiprinot ielūgumu vīzas saņemšanai vai izsaukumus uzturēšanās atļaujas saņemšanai.

PMLP arī skaidro, ka ne vienmēr pēc darba izsaukuma seko darba atļauja. Līdz ar to pārvalde apkopos statistiku par izsniegtajām darba atļaujām, jo tas, kurš saņēmis darba atļauju, ir viesstrādnieks, nevis potenciālais viesstrādnieks.

Ekonomika

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais