Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ar uzņēmumu kopā jau gandrīz 25 gadus

© Vladislavs Proškins/F64

Jau gandrīz 25 gadus par savu otru ģimeni Ņina Upesleja sauc McDonald’s kolektīvu. Ņina stāsta, ka šis darba posms viņai paskrējis vienā elpas vilcienā. Šo gadu laikā sieviete no virtuves darbinieces izaugusi līdz restorāna vadītājai un ir pārliecināta – ja cilvēks ir mērķtiecīgs, atbildīgs, savus pienākums pilda pēc labākās sirdsapziņas, šādu karjeras lēcienu var piedzīvot ikviens.

Ņina ar savu stāstu grib kliedēt mītus, ka uzņēmumā strādā vien jaunieši. «Visu vecumu cilvēki pie mums ir vērtība un ar savu darbu var sasniegt daudz,» uzsver Ņina.

Izvēlas stabilitāti

Ņina ir izskolojusies par šuvēju, taču laikā, kad bija gatava pēc skolas startēt darba tirgū (90. gadu sākums), viņa nejutās pārliecināta, ka spēs savā jomā atrast stabilu un pastāvīgu darbu. «Uz McDonald’s mani atveda mana dvīņumāsa Jūlija, kura jau tur strādāja kopš pirmā McDonald’s restorāna Vecrīgā atvēršanās brīža tālajā 1994. gadā. Sākumā darba vieta man tika atteikta, jo atlase bija augstākai amata pozīcijai, bet pēc pusgada man zvanīja un uzaicināja strādāt. Par šādu iespēju biju priecīga. 90. gadu sākumā Latvija bija strauju pārmaiņu laikā, savukārt McDonald’s bija globāli pazīstams uzņēmums ar mērķi kļūt par lielu Baltijas mēroga uzņēmumu, kas piedāvāja jaunas iespējas,» atceras Ņina.

Pirmās trīs dienas viņa strādāja restorānā Vecrīgā, tad tika pārcelta uz restorānu Krasta ielā.

«Tas bija McDonald’s otrais restorāns Latvijā, un man bija iespēja strādāt komandā, kas to atklāja tālajā 1995. gadā. Šajā restorānā es arī uzsāku savu karjeras attīstību uzņēmumā.»

Paaugstinājumu birums

Ņinas pirmais amats McDonald’s bija virtuves darbinieks, bet jau pēc nepilna gada viņu paaugstināja par restorāna pakalpojumu speciālistu, kura galvenais darba pienākums ir apmācīt jaunos darbiniekus. «Tajā pašā gadā es kļuvu par saimniecības vadītāju un manas atbildības jomas bija maiņu vadīšana, inventarizācijas veikšana, pasūtījumu plānošana un pieņemšana. Darbs man ļoti patika, darīju to ar entuziasmu, augstu atbildības izjūtu un drīz vien tiku novērtēta. Jau pēc gada mani paaugstināja restorāna vadītāja otrā vietnieka amatā, biju atbildīga par darba grafiku sastādīšanu, iekšējo auditu veikšanu, darbinieku apmācību sistēmu un inventarizāciju pieņemšanu. Šis bija interesants darba posms, jo 1998. gadā biju komandas sastāvā, kas atvēra vēl vienu McDonald’s restorānu pretim dzelzceļa stacijai Rīgā.»

Iedvesmo apmācības

Ilgi nebija jāgaida līdz nākamajam paaugstinājumam - Ņina kļuva par restorāna vadītāja pirmo vietnieku. Viņas pārziņā bija darbinieku un menedžeru darba grafiku izveide, tirdzniecības plānošana, restorāna darbinieku atlase un motivācija, atskaišu sagatavošana. «Savukārt 2012. gadā mani iecēla par restorāna vadītāju, kas man bija ļoti gaidīts amats. Daudz strādāju, veltīju enerģiju arī savai profesionālajai izaugsmei, lai šādu iespēju man piedāvātu. Arī dažādi kursi, kurus piedāvāja uzņēmums, man ļoti palīdzēja būt daudz vairāk sagatavotai jaunajiem profesionālajiem izaicinājumiem. Ja tiešie vadītāji redz, ka cilvēks vēlas augt, ir vēlme sevi pierādīt un tam ir atbilstoša darba kvalitāte, tad arī tiek ieguldīts darbiniekā, piedāvājot viņam apmācību iespējas. Mani personīgi motivē un iedvesmo apmācības, kas palīdz arī kā restorāna vadītājai pēc tam dot pienesumu darba kolektīvam, motivēt darbiniekus. Visvairāk atmiņā palikuši kvalifikācijas paaugstināšanas kursi Hamburger University Minhenē Vācijā, kur lielākais fokuss bija pilnveidot vadītājas kompetences. Hamburger University ir McDonald’s vadības skolas Londonā, Maskavā un citās pilsētās visā pasaulē.»

Mērķtiecīgi uz priekšu

Viņa neslēpj, ka kopš darba uzsākšanas McDonald’s strādāt ilgstoši par virtuves darbinieci nebija viņas mērķis. Bija apņemšanās kāpt augstāk pa karjeras kāpnēm. «Man ļoti gribējās kaut ko sasniegt profesionāli, nestāvēt uz vietas un tikt tālāk, un man tas izdevās. Kopumā, protams, tie bija vairāki faktori, kuri man ļāva augt. Gan mana mērķtiecība un augsta atbildības izjūta, gan tiešo vadītāju atzinība un ģimenes atbalsts. Tikai pateicoties visiem šiem faktoriem kopā, man izdevās sasniegt to profesionālās karjeras virsotni, kurā pašlaik esmu. Kopumā savas karjeras laikā esmu bijusi klāt pirmo McDonald’s restorānu atvēršanā gan Latvijā, gan Lietuvā un strādājusi lielā daļā McDonald’s restorānu, kas arī ir interesanti, jo, lai arī tas ir viens uzņēmums, atšķiras komandas, kādā no restorāniem ir arī McCafe vai McDrive. Tas viss nozīmē, ka katrā restorānā ir citāda darba vide un komandas dinamika, kā arī ir interesanti un dažādi darba pienākumi,» secina Ņina, kas šobrīd pilda vadītājas pienākumus McDonald’s restorānā Juglā Rīgā un gādā, lai 70 cilvēku kuplā komanda strādātu kā viens vesels.

«Katra diena ir citāda, tas ir interesants un dinamisks darbs. McDonald’s arī regulāri ievieš dažādas inovācijas, kas nozīmē, ka mainās veids, kā strādājam. Pēdējo divu gadu laikā restorānos ir veikta modernizācija, ieviešot jaunu dizainu, apkalpošanu pie galdiņiem, tādas digitālās iespējas kā pašapkalpošanās kioskus un McDonald’s aplikāciju. Tas nozīmē interesantas pārmaiņas gan mūsu viesiem, gan mums kā darbiniekiem. Savukārt kā lielāko izaicinājumu saredzu, kā panākt, lai katru dienu ir apmierināti gan darbinieki, gan mūsu viesi. Es teiktu, ka paredzēt un izpildīt dažādu cilvēku vajadzības un prasības - tas ir mans ikdienas izaicinājums.»

Divas ģimenes

Ņina arī turpmāk sevi redz McDonald’s komandā, jo viņu piesaista dinamiskais darba ritms, daudzveidīgais darba saturs, uzņēmuma nodrošinātā stabilitāte. «Uzņēmums piedāvā labu atalgojumu, sociālās garantijas un drošību. Ne mazāk svarīgs iemesls ir elastīgs darba grafiks, kas nozīmē to, ka McDonald’s ir iespējams strādāt gan nepilnu slodzi, gan darba laiku pielāgot pēc vajadzības. Vēl viens iemesls - izaugsmes iespējas, kas ir iespējamas ne tikai restorāna ietvaros, bet arī dažādos amatos birojā, nemaz nerunājot par iespēju strādāt gandrīz jebkurā pasaules valstī. Un, protams, ļoti būtisks iemesls, kāpēc tik ilgus gadus strādāju McDonald’s, ir kolēģi, kurus es bez šaubām varu saukt par savu otru ģimeni. Gribu piebilst, ka McDonald’s ir lieliska darbavieta ne tikai jauniešiem, kuriem ir iespēja savienot darbu ar mācībām, studijām, bet arī jebkura vecuma cilvēkiem, kuri pilda savus darbus pienākumus apzinīgi. McDonald’s ir 700 darbinieku dažādā vecumā, un, manuprāt, tieši McDonald’s regulārie saliedētības pasākumi apliecina to, cik forša mums ir komanda, tajos visu vecumu darbinieki jūtās vienoti un vienlīdzīgi.»

Ārpus darba viņas miera osta ir ģimene. «Labprāt kopā braucam ceļojumos, apmeklējam teātra izrādes, dodamies pastaigās. Man patīk aktīva atpūta, tomēr izbaudu arī mierīgus vakarus ģimenes lokā. Esmu daudzpusīgs cilvēks, man ir daudzas intereses, visas gan saistītas ar manu ģimeni, lai kopā varam dažādi pavadīt laiku. Katru brīvu brīdi es veltu saviem mīļajiem.» Sirdī vieta palikusi arī pamatprofesijai (šuvēja), kas apgūta profesionālā skolā - kāds tērps arī ik pa laikam top, sagādājot prieku gan sev, gan tuvajiem.