Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Skandāls vēršas plašumā: politiķi norobežojas no Memory Water un sola mainīt likumdošanu

© f64

Pretēji ekspertu lemtajam Labklājības ministrija (LM) piešķīrusi sociālā uzņēmuma statusu ūdens tirgotājam "Memory water", kas ļauj tam pretendēt uz šiem uzņēmumiem paredzētajiem grantiem.

Šis ir pirmais gadījums, kad eksperti atteikuši statusa piešķiršanu, bet ministrija to iedevusi. Tā vēstījis raidījums "Nekā personīga". Pērn uzņēmums jau saņēma 133 000 eiro grantu no LM un "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" projekta "Atbalsts sociālajai uzņēmējdarbībai". Programmas mērķis ir iesaistīt darba tirgū personas, kas no tā ir atstumtas sociālā statusa, veselības vai citu iemeslu dēļ. Lai saņemtu grantu, "Memory water" pieņēma darbā 13 cilvēkus ar invaliditāti, bet par saņemto naudu nopirka 100 000 eiro vērtu ūdens pildīšanas un iepakošanas iekārtu. Pārbaudot "Memory water", atklājies, ka no 13 darbā pieņemtajiem cilvēkiem ar invaliditāti tikai viens ir saņēmis algu, kas lielāka par minimālo, bet deviņu personu mēneša alga nepārsniedz 35 eiro. Viņi strādājuši desmit stundas mēnesī.

Eksperti uzskatīja, ka "Memory water" statusam neatbilst, jo tikai formāli izpilda Sociālo uzņēmumu likuma prasības un tā darbība nedod prasīto pozitīvo sociālu ietekmi. Uzņēmuma darbība, saņemot grantu vērsta nevis uz sociālo mērķu sasniegšanu, bet uzņēmējdarbības attīstību, veicot iekārtu automatizāciju, secināja eksperti, vienbalsīgi atsakot sociālā uzņēmuma statusu.

Sākoties skandālam, Labklājības ministre Ramona Petraviča rosinās Labklājības ministriju pārskatīt piešķiršanas noteikumus sociālā uzņēmuma statusa saņemšanai, nosakot daudz stingrākus kritērijus: "Šis gadījums pierāda to, ka ir nepieciešams mainīt statusa piešķiršanas nosacījumus, lai nākotnē samazinātu riskus, ka tas tiek izmantots negodprātīgi un ne sabiedrības interesēs. Sociālais uzņēmuma likums tika radīts ar mērķi palīdzēt integrēt sabiedrībā un darba vidē personas ar invaliditāti, un tā tam arī jāpaliek."

Par atbilstību sociālā uzņēmuma statusam lemj ministrijas ierēdņu veidota komisija, ko vada Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece. Ministre nav iesaistīta šajā procesā. Sākotnējo komisijas lēmumu nepiešķirt statusu pēc "Memory Water" sūdzības saņemšanas pārskatīja valsts sekretārs, kurš vadījās pēc juridiskiem un tiesiskiem apsvērumiem. Savukārt par granta finansējuma piešķiršanu lemj "Altum finanšu institūcija "Altum" - Labklājības ministrija nepiešķir finanšu atbalstu, bet tikai piešķir sociālā uzņēmuma statusu.

Savukārt partijai "KPV LV" un tās veidojošajam kodolam un biedriem nav nekāda sakara ar uzņēmumu "Memory Water".