Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

“Olainfarm” lielākais akcionārs kategoriski iebilst pret jaunu valdes locekļu iecelšanu valdē

© Kaspars Krafts/F64

AS “Olainfarm” lielākais akcionārs SIA “OLMAFARM” kategoriski iebilst pret jaunu valdes locekļu iecelšanu “Olainfarm” valdē un uzskata to par pretlikumīgu, turklāt norāda, ka šāda rīcība ir izšķērdīga, jo rada uzņēmumam lielu papildus finanšu slogu, ņemot vērā nepamatoti dāsnos atlīdzības nosacījumus. Akcionāram nav izprotams, kāpēc “Olainfarm” padomei nepieciešams steidzamības kārtā iecelt valdē divus jaunus papildus valdes locekļus, vienlaikus saglabājot pilnvaras personām, kurām nav nedz zināšanu, nedz pieredzes farmācijas nozares uzņēmuma vadīšanai.

Pēteris Rubenis, SIA “OLMAFARM” valdes priekšsēdētājs: “Šobrīd, izmantojot prettiesiskas metodes un rīkojoties pretēji jebkuriem labas pārvaldības principiem, tiek likti juridiski šķēršļi AS “Olainfarm” lielākā akcionāra tiesībām lemt uzņēmumam stratēģiski svarīgus lēmumus. Padomes lēmums par divu papildus valdes locekļu iecelšanu ir kārtējais apliecinājums, ka tā darbojas, lai saglabātu amatus un apgūtu naudas līdzekļus, taču nekādi nerada pārliecību par padomes patiesu vēlmi kā krietnam saimniekam lemt par uzņēmuma stratēģiskiem attīstības jautājumiem. Varu tikai vēlreiz aicināt “Olainfarm” padomes locekļus un valdi nelemt par būtiskām izmaiņām uzņēmumā, iekams nav ievērotas lielākā akcionāra likumīgās tiesības pilnvērtīgi piedalīties uzņēmuma pārvaldībā.”

AS “Olainfarm” padome lēmusi uzņēmuma valdē līdzās jau esošajiem tās pieciem locekļiem iecelt vēl divus - ar farmācijas nozari Krievijā cieši saitītu personu Elena Bushberg, kuras pieredze liela Krievijas farmācijas uzņēmuma vadībā rada aizdomas par ciešām saitēm ar Krievijas politiskajām aprindām. Šādas personas iecelšana uzņēmuma valdē pastiprina aizdomas par padomes saikni ar apšaubāmas reputācijas personu Aleksandru Šiškinu (farmācijas gigants “Zdorovje”) un aiz viņa stāvošo cilvēku interesēm Latvijā. Otrs jaunieceltais valdes loceklis ir Nīderlandes pilsonis Jeroen Weites, kurš vadījis šauras nišas farmācijas kompāniju Eiropā un kuram nav pieredzes darbam “Olainfarm” stratēģiskajos eksporta tirgos.

Padome ir lēmusi, ka Nīderlndes pilsonis Jeroen Weites tiek apstiprināts par AS “Olainfam” valdes priekšsēdētāju, no šīs pozīcijas atceļot Lauri Macijevski, vienlaikus saglabājot viņam gan valdes locekļa amatu, gan nemainot atalgojuma un bonusu apmēru. SIA “OLMAFARM” ieskatā, uzņēmuma padome nespēj paskaidrot, kādēļ līdzšinējais valdes priekšsēdētājs zaudējis tās uzticību uzņēmuma vadībā un kādēļ viņš turpinās darbu valdē. Tāpat darbu AS “Olainfarm” valdē pēc padomes lēmuma turpinās Signe Baldere-Sildedze un Milana Beļēviča, kurām nav nedz pieredzes, nedz profesionālu zināšanu farmācijas uzņēmuma vadīšanai. Tieši Signe Baldere-Sildedze bija persona, kas bez Jūrmalas bāriņtiesas piekrišanas savas nepilngadīgās meitas vārdā cēla prasību tiesā, kā rezultātā AS “Olainfarm” lielākajam akcionāram tika liegtas tiesības atcelt akcionāru uzticību zaudējušo padomi. Savukārt tieši padome šobrīd ir pieņēmusi šo lēmumu, ar ko tiek nesamērīgi palielinātās administratīvās izmaksas, kas līdz ar to samazina visiem akcionāriem izmaksājamo dividenžu summu.