Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

ASV vēstnieks nav pārliecināts, vai Latvija netiks iekļauta pelēkajā sarakstā

© AP/SCANPIX/LETA

ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails nezina, vai ar Latvijas paveikto naudas atmazgāšanas apkarošanā pietiks neiekļaušanai tā sauktajā "pelēkajā sarakstā", to viņš atzina portālam "Delfi.lv".

Viņš uzsvēra, ka ASV ir atzinīgi novērtējušas Latvijas centienus stiprināt savas institūcijas, lai cīnītos pret naudas atmazgāšanu un korupciju, vienlaikus norādot, ka aktuāls ir jautājums, vai ar šīm reformām būs gana, lai izvairītos no iekļaušanas "pelēkajā sarakstā".

"Godīgi sakot, es nezinu. Taču es varu apgalvot, ka ASV arī turpmāk paliks Latvijas nelokāms partneris cīņā pret korupciju un naudas atmazgāšanu. Latvija ir sasniegusi ļoti daudz aizvadītajā gadā, realizējot reformas un stiprinot atbildīgās institūcijas, un es ceru arī uz turpmāku progresu," norādīja Kārvails.

LETA jau ziņoja, ka "Moneyval" pērn noteica Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu. Tās ziņojumā par Latviju skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzina par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Neveicot nepieciešamos uzlabojumus, pastāv risks Latvijai tikt iekļautai "Moneyval" noteiktajā "pelēkajā sarakstā".

"Moneyval" plenārsēdē Strasbūrā šonedēļ skata Latvijas iesniegto progresa ziņojumu par piektās kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi. Plenārsēdes noslēgumā "Moneyval" eksperti sniegs vērtējumu par katru no rekomendācijām, kurās Latvija saņēma vērtējumu "daļēji atbilstoši", piešķirot jaunus tehniskās atbilstības reitingus Latvijas nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas novērtējumam.

Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa vēl novembrī uzsvēra, ka Latvija panākusi būtiskas un neatgriezeniskas izmaiņas cīņā pret finanšu un ekonomiskajiem noziegumiem.

Savukārt Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks un premjera izveidotās darba grupas vadītāja vietnieks Jānis Bekmanis norādījis, ka "Moneyval" un Finanšu darījumu darba grupa (FATF) savu vērtējumu par situāciju Latvijas finanšu sektorā varētu mainīt vien 2023.gadā.

"Jāsaprot, ka FATF klātienes sēdē 2020.gada februārī vērtējums par Latviju mainīts netiks. "Moneyval" un FATF Latvijai deva uzdevumu, kas jāizpilda līdz 2023.gadam un februārī tiks vērtēts, vai Latvija strādā pareizajā virzienā. Ja nonāks pie secinājuma, ka mēs neko nedarām, tad vērtējums tiks pazemināts un Latviju iekļaus "pelēkajā sarakstā". Ja paveiktais tiks novērtēts pozitīvi, varam sagaidīt rekomendācijas, ko darīt tālāk," skaidroja Bekmanis.