Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

No amata atkāpies "ABLV Bank" likvidators

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Likvidējamā ABLV Bank, AS (Sabiedrība) 2019.gada 2.decembrī ir saņēmusi Sabiedrības likvidatora Arvīda Kostomārova paziņojumu par atkāpšanos no amata ar 2019.gada 31.decembri, teikts paziņojumā medijiem.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka šī gada 26.novembrī akcionāru pilnsapulce veica izmaiņas arī likvidējamās "ABLV Bank" likvidatoru sastāvā. Amatā iecelti divi jauni likvidatori - zvērināta advokāte Vineta Čukste-Jurjeva un zvērināta advokāta palīgs Armands Smans. Tādejādi likvidācijas komitejā turpmāk darbosies seši likvidatori, tai skaitā finanšu darījumu un uzņēmumu restrukturizācijas eksperts Andris Kovaļčuks, korporatīvo finanšu un darījumu eksperts, starptautiski sertificēts finanšu analītiķis Arvīds Kostomārovs, zvērināti advokāti Lauma Bērziņa un Ringolds Balodis.

Kā aģentūrai LETA norādīja viens no lielākajiem bankas akcionāriem Ernests Bernis, ar šiem lēmumiem akcionāri vēlreiz vēlas uzsvērt, ka no savas puses ir darījuši visu iespējamo, lai pašlikvidācijas process būtu ne tikai profesionāls un atklāts, bet tam pietiek arī nepieciešamie resursi, tai skaitā neatkarīgajām pārbaudēm atvēlot 30 miljonus eiro.

Viņš nezinot nevienu citu piemēru pasaulē, kur tiktu veiktas tik vērienīgas un padziļinātas kreditoru pārbaudes, tomēr no savas puses akcionāri esot izdarījuši visu, lai šo procesu atbalstītu.

"Esam vairākkārt uzsvēruši, ka likvidatoriem ir dots īpašs mandāts, lai procesus īstenotu maksimāli caurskatāmi un notiktu sadarbība ar visām institūcijām, tai skaitā regulatoru, Finanšu izmeklēšanas dienestu, auditoriem un citām," norāda Bernis, vienlaikus uzsverot, ka bankas kreditori savu prasījumu izpildi gaida jau vairāk nekā pusotru gadu un procesu nepieciešams efektivizēt.

LETA jau vēstīja, ka, maksimālai klientu un kreditoru interešu aizstāvībai un, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas lēmumu par likvidācijas procesa sākšanu, "ABLV Bank" akcionāri ārkārtas sapulcē 2018.gada 26.februārī nolēma pašlikvidēties, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2018.gada 12.jūnijā atļāva "ABLV Bank" sākt pieteikto pašlikvidācijas procesu. Eiropas Centrālā banka no 2018.gada 12.jūlija ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci.

"ABLV Bank" problēmas radās pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīklu ("FinCEN") 2018.gada februāra vidū paziņotā, ka tā plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām. "ABLV Bank" apsūdzības ir noraidījusi, un tās advokāti ASV aicinājuši "FinCEN" publicēto paziņojumu atsaukt.