Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Plāno atvēlēt 1,63 miljonus eiro Latvijas iemaksai OECD

© Pixabay

Valdība nākamnedēļ, 3.decembrī, plāno lemt par 1 630 091 eiro piešķiršanu no budžeta programmas neparedzētiem gadījumiem Ārlietu ministrijai, lai veiktu Latvijas iemaksas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) budžetā.

Latvija par OECD dalībvalsti kļuva 2016.gada 1.jūlijā, uzņemoties arī saistības par dalībvalstu iemaksām. Dalībvalstu iemaksu apjoms OECD pamatbudžetā tiekot aprēķināts, balstoties uz divām galvenajām komponentēm - valsts kapacitāti maksāt, kas tiek pārrēķināta ikgadēji, balstoties uz specifisku metodoloģiju un dalībvalstu statistikas biroju sniegtajiem aktuālajiem datiem, un bāzes iemaksu, kur 30% no pamatbudžeta tiek sadalīti uz dalībvalstīm vienādās daļās.

Organizācijas kopējais budžets tiekot apstiprināts uz diviem gadiem, taču precīzs dalībvalstu iemaksu apjoms tiekot apstiprināts katra gada sākumā. Vienošanās par budžetu ir jāpanāk pēc vienprātības principa, līdz ar to gala lēmums esot ilgstošu dalībvalstu diskusiju rezultāts.

Saskaņā ar OECD Finanšu regulas noteikumiem OECD Ģenerālsekretārs var aicināt dalībvalstis budžeta gada beigās veikt avansa maksājumu par nākamo gadu 90% apmērā no iepriekšējā gada iemaksas, un oktobrī arī Latvija saņēmusi šādu vēstuli ar aicinājumu veikt avansa maksājumu 2020.gada OECD budžetā.

Latvijas iemaksas apjoms, par ko ir atbildīga Ārlietu ministrija, 2019.gada OECD budžetā bija 1 811 209 eiro, līdz ar to avansa maksājuma apjoms 2020.gada budžetā aprēķināts 1 630 091 eiro, kurus iecerēts ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā norāda ministrija, sagaidāms, ka precīzs Latvijas iemaksas apjoms 2020.gada OECD budžetā tiks apstiprināts nākamā gada janvārī. Atlikušo maksājumu Ārlietu ministrija veiks 2020.gadā no savas budžeta programmas "Iemaksas starptautiskajās organizācijās".