Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pensiju piegāde: maksa pensionāriem nemainīsies

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Nākamajā gadā iedzīvotājiem, kam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirto valsts pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegāde saņēmēja dzīvesvietā tiek nodrošināta ar Latvijas pasta starpniecību, piegādes pakalpojuma maksa saglabāsies nemainīga – tā būs 2,39 eiro.

Latvijas pasts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izsludinātajā iepirkumā bija vienīgais uzņēmums, kas izteica gatavību piegādāt pensijas un pabalstus dzīvesvietā, tomēr piedāvājot to darīt par lielāku cenu nekā 2019. gadā. Latvijas pasts saskaņā ar šogad 24. septembrī noslēgto līgumu skaidras naudas piegādes pakalpojumu dzīvesvietā 2020. gadā nodrošinās par 4,88 eiro. Pakalpojuma cenas starpību, kas pārsniedz 2,39 eiro, apmaksās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, un šīs starpības kompensēšanai aģentūras 2020. ga-da budžetā ir paredzēti 2 119 149 eiro, tajā skaitā 65 736 eiro no pamatbudžeta un 2 053 413 no speciālā budžeta līdzekļiem, Neatkarīgajai pastāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras speciāliste Iveta Daine. Tātad pensionāram vai pabalsta saņēmējam arī turpmāk par pensijas piegādi mājās būs jāmaksā 2, 39 eiro un šo summu tāpat kā līdz šim valsts ieturēs no saņēmējam izmaksājamās pensijas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati liecina, ka šā gada oktobrī maksājumus ar piegādi dzīvesvietā saņēma 77 200 personu, kas izvēlējušās šādu pensiju, pabalstu un atlīdzību saņemšanas veidu, savukārt bezskaidrā naudā sociālos maksājumus no valsts saņem absolūti lielākais vairākums - 741 500 cilvēki. Jāatgādina, ka par šo jautājumu vasaras beigās sākās plašas diskusijas. Pensijas piegādes dzīvesvietā jautājums aktualizējās pēc tam, kad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un Latvijas pasts paziņoja par pensiju piegādes tarifa pieaugumu, kas

2020. gadā būs 4,88 eiro, bet 2021. gadā 5,28 eiro. Vecuma pensijas nav vienīgās, kuras var saņemt ar piegādi mājās. Arī invaliditātes pensiju, apgādnieka zaudējuma un izdienas pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, invalīda kopšanas pabalstu, arī pabalstu mirušā pensijas saņēmēja laulātajam un citus. Turpretim ar ģimeni saistītus pabalstus jau sen kā vairs neizmaksā ne skaidrā naudā, ne ar piegādi mājās. Lielākā daļa no pakalpojumu - pensija dzīvesvietā - saņēmējiem ir tieši rīdzinieki, bet lauku novados tikai divi procenti no visiem pensiju saņēmējiem ir izvēlējušies to saņemt mājās. Neatkarīgā izpētīja, ka Rīgā pensiju mājās saņem 14 542 cilvēki, nākamais lielākais pensijas mājās saņēmēju skaits ir Daugavpilī - 2803. Arī pārrēķinot procentuāli pret iedzīvotā-ju - senioru skaitu, veidojas secinājums, ka tieši Rīgā pensijas mājās vēlas saņemt visvairāk. Savukārt dati pa vecuma grupām, kuras saņem pensiju mājās, rāda, ka visvairāk patiešām šo cilvēku vidū ir seniori virs 80 gadiem - kopumā vairāk nekā 38 000 cilvēku. Tomēr pensiju mājās saņem arī personas līdz 59 gadu vecumam, kas, visticamāk, ir cilvēki ar invaliditāti. Pirms nākamā gada budžeta pieņemšanas Saeimā aktualizējās diskusija par to, vai cilvēkiem, kuriem objektīvu iemeslu dēļ - liels vecums, invaliditāte - nav iespēju saņemt pensiju ārpus mājas, kompensēt visu pensiju piegādes summu.

***

Pensija dzīvesvietā

• Latvijas pasta pensijas piegāde dzīvesvietā vienam senioram 2019. gadā izmaksā 2,39 eiro, seniors pats maksā visu summu

• 2020. gadā Latvijas pasta pensijas piegāde dzīvesvietā vienam senioram maksās 4,88 eiro

• Seniors turpinās maksāt 2,39 eiro, bet sociālais budžets samaksās 2,49 eiro

• Pensiju vai pabalstu dzīvesvietā saņem 77 200 cilvēku

Avots: Neatkarīgā, pēc VSAA datiem