Latvijā cer uz lētāku gāzi

© nra.lv

Saeimai atceļot akcīzes nodokli gāzei, šīs enerģijas cenai Latvijā vajadzētu samazināties. Cerības par lētāku gāzi vieš arī Latvijas gāzes un Krievijas gāzes koncerna Gazprom uzsāktās sarunas par gāzes iepirkuma cenas noteikšanas metodikas maiņu.

Tomēr citās valstīs optimisma par iespējamu gāzes cenas samazinājumu ir visai maz, Vācijas laikraksti pat pieļauj, ka nākamā gada laikā dabasgāzes cena varētu dubultoties. Pēc mēnešiem ilgušām neauglīgām diskusijām par akcīzes nodokli gāzei, vakar Saeimas deputāti šo jautājumu izlēma sešu minūšu laikā un vienbalsīgi: akcīzes nodoklis gāzei no šā gada 1. septembra līdz nākamā gada 30. jūnijam jāatceļ. Jūlijā un augustā par gāzi akcīzes nodoklis gan tiks iekasēts, kā to paredz līdz šim spēkā esošais likums Par akcīzes nodokli, un šī summa netiks kompensēta.

No nākamā gada vidus dabasgāzei kā kurināmajam atkal tiktu piemērota pašreizējā nodokļa likme – 15,6 lati par 1000 kubikmetriem. Tomēr akcīzes nodokļa ietekme uz gāzes gala cenu ir salīdzinoši neliela – tikai pāris procenti. Daudz lielāka ietekme ir gāzes iepirkuma cenai.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) pēc tikšanās ar Latvijas gāzes valdes priekšsēdētāju Adrianu Dāvi atzina, ka šobrīd notiek Latvijas gāzes sarunas ar Gazprom par iespējamu cenu samazinājumu un pagaidām sarunu detaļas nav atklājamas. "Sarunas būs ilgstošas, tas nebūs divu nedēļu jautājums. Tomēr esmu pārliecināts, ka novembra beigās varētu tikt parakstīta vienošanās starp Latvijas gāzi un Gazprom," pārliecināti sacīja A. Dāvis. Viņaprāt, šajās sarunās būs liela nozīme vakardienas Saeimas lēmumam atcelt uz laiku akcīzes nodokli gāzei.

"Gāzes iepirkuma cenas jautājums ir svarīgs ne tikai Baltijai, bet arī Vācijai, Francijai, Itālijai. Pašreizējā gāzes cena Eiropas ekonomikai ir par augstu, tā nestimulē attīstību un ražošanu. Vācijas, Itālijas un Francijas sarunas ar Gazprom jau ir nonākušas noslēguma stadijā, un tās varēs kalpot kā precedents sarunās arī ar Latviju," norādīja A. Dāvis. Kā papildu faktors šajās sarunās varētu tikt izmantots arī atšķirīgā iedzīvotāju maksātspēja Latvijā un Vācijā vai Francijā. Savukārt Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus iespēju vienoties ar Krievijas koncernu Gazprom par gāzes cenu samazināšanu intervijā vienā no Lietuvas raidstacijām nosaucis par "ļoti niecīgu".

Arī Krievijas vēstnieks Lietuvā Vladimirs Čhikvadze izteicies, ka Gazprom neplāno pārskatīt Baltijas valstīm piegādājamās gāzes cenas. Visai skeptiski par iespējamu gāzes cenas samazinājumu Vācijas laikrakstā Financial Times Deutschland vakar izteicās Gazprom vadītāja vietnieks Aleksandrs Medvedevs. Viņš cenu krituma vietā prognozē strauju dabasgāzes cenu palielināšanos. "Līdz 2012. gadam, mūsuprāt, tiks sasniegts pirmskrīzes cenu līmenis," paziņoja A. Medvedevs. Ja šī prognoze apstiprināsies, gāzes cena dubultošoties. A. Kampars un A. Dāvis nevēlējās komentēt šos izteikumus.

Svarīgākais