Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Ministrija klāsta, kā stimulēs ilgstošu bezdarbnieku iesaisti darba tirgū

© Aivars Ķesteris/ F64 Photo Agency

inistru kabinets (MK) šodien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) piedāvājumu apvienot subsidētās nodarbinātības un ilgstošo bezdarbnieku atbalsta pasākumu darbības un finansējumu, kas ļaušot "optimizēt atbalsta modeli nelabvēlīgākā situācijā esošiem bezdarbniekiem".

LM rīcībā esošie dati liecina, ka šobrīd ilgstošo bezdarbnieku kopskaitā ap 61% cilvēku ir vecāki par 50 gadiem, tostarp 44% ir pirmspensijas vecumā jeb vecāki par 55 gadiem. Savukārt 26% bezdarbnieku ir personas ar invaliditāti. Ministrija šādus datus ieguvusi no Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) šī gada 30.jūnijā.

Ministrija uzskata, ka, apvienojot dažādus pastāvošos pasākumus, tikšot nodrošināta individualizēta un secīga pieeja nelabvēlīgākā situācijā esošu bezdarbnieku iesaistei NVA pasākumos. Pilnveidojot bezdarbnieku atbalsta modeli, būs iespējams mērķtiecīgāk strādāt ar nelabvēlīgākā situācijā esošajām grupām, optimizēt NVA resursu izmantošanu un secīgi iesaistīt bezdarbniekus atbalsta darbībās un nodarbinātības pasākumā, sola LM.

Lai veicinātu gados vecāku cilvēku un bezdarbnieku ar invaliditāti nodarbinātību, LM apņēmusies rīkot psihoterapeitu un psihologu konsultācijas, kā arī motivācijas programmas, tajā skaitā, organizēt sociālā mentora pakalpojums.

Iecere būšot virzīta uz bezdarbniekiem, kuri bijuši bez darba vismaz 12 mēnešus vai arī vismaz vienu reizi ir atteikušies no piemērota darba piedāvājuma, proti, atteikušies iesaistīties aktīvajos nodarbinātības pasākumos. Iniciatīva tiek virzīta pret tiem, kuriem atbilstoši narkologa atzinumam ir alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu atkarība vai kuriem ir iespējama atkarība, bet nav saņemts narkologa atzinums.

Sadarbojoties ar sociālajiem dienestiem, ir plānota NVA darbinieku apmācība turpmākai padziļinātai bezdarba gadījumu vadībai. Tāpat arī plānots precizēt profesionālās piemērotības mērķa grupu, nodrošinot pakalpojumu tikai bezdarbniekiem ar invaliditāti un prognozējamu invaliditāti.

Motivācijas programmas bezdarbniekiem ar invaliditāti paredzēts turpināt bez būtiskām nosacījumu izmaiņām. Tāpat arī paredzēts turpināt sabiedrības izpratnes veicināšanas pasākumus par bezdarbnieku pasākumiem. Paredzēts stiprināt atbalstu pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem, pagarinot viņu iesaisti subsidētajās darba vietās līdz diviem gadiem un paaugstinot dotācijas apmēru līdz 80% no algu izmaksām.

Lai veicinātu atbalstu bezdarbniekiem ar invaliditāti plānots palielināt maksimālo darba vietu pielāgojumu izmaksu apmēru no 711 eiro uz 1000 eiro, kā arī palielināt mērķa grupai izveidoto darba vietu īpatsvaru, proti, no papildu plānotajām 310 jaunām darba vietām indikatīvi 230 paredzēts izveidot bezdarbniekiem ar invaliditāti.