Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

NRA PĒTA: čeku loterija nākamgad izmaksās 2,5 reizes dārgāk nekā plānots

© Pexels

Sākotnēji paredzēto 250 000 eiro vietā nākamgad čeku loterijas organizēšanai paredzēts tērēt 650 000 eiro. Lielākā daļa no šīs summas nepieciešama balvu izmaksai, taču būtiski pieaugušas arī šīs loterijas organizēšanas un reklamēšanas izmaksas. Papildu līdzekļi vismaz 100 000 eiro apmērā būs vajadzīgi arī 2021. gadā, pat ja loterija vairs netiks turpināta.

Sākotnēji saskaņā ar Finanšu ministrijas ieceri čeku loteriju bija plānots organizēt ik nedēļu, ar pieticīgākām balvām (ar kopējo balvu fondu 223 000 eiro), taču, likumprojektam nonākot Saeimā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un vēlāk arī Saeimas sēdēs, deputātu vairākums nobalsoja par teju trīs reizes lielāku balvu fondu (645 000 eiro). Šogad naudas balvās teorētiski vajadzētu izmaksāt 150 tūkstošus eiro, nākamgad - 395 tūkstošus eiro, bet 2021. gadā - 100 000 eiro, ja loterija neturpinās.

Tā kā četri no pirmo divu izložu uzvarētājiem neieradās pēc balvas, bet divi izrādījās pirmčeki, tad, pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) skaidrotā, gadījumos, kad čeku loterijas laimētājs nepiesakās likumā noteiktajā termiņā vai VID pieņem negatīvu lēmumu (atsaka izmaksāt balvu), naudas balva tiek pārskaitīta atpakaļ valsts budžetā.

Nākamgad vairāk nekā 90 000 eiro VID tērēs reklāmām plašsaziņas līdzekļos un 30 000 eiro samaksās VAS Latvijas loto, lai segtu pārraides un montāžas izmaksas loterijas rezultātu paziņošanai TV3 raidījumā SuperBingo. Neatkarīgā jau rakstīja, ka augustā un septembrī šis raidījums piedzīvoja ievērojamu reitingu kāpumu.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Vēl 80 tūkstošus eiro nākamgad saņems SIA Mobilly par čeku loterijas organizēšanu un īstenošanu. Neatkarīgā jau rakstīja, ka pirmās čeku loterijas izlozes laikā rezultāti noplūda divas dienas agrāk. Finanšu ministrija uzreiz pēc notikušā prasīja paskaidrojumus no VID, lai izvērtētu, vai nepieciešams veikt pārbaudi. Valsts ieņēmumu dienests atzīst, ka pēc Finanšu ministrijas pieprasījuma dienests ir sniedzis notikušā skaidrojumu. VID pašlaik izvērtējot Mobilly rīcību un, pamatojoties uz līgumu, tiks pieņemt lēmums par soda sankcijām.

Vēl 50 000 eiro tiks tērēti mobilās lietotnes izstrādei. Valsts ieņēmumu dienests uzsver, ka šāds lēmums pieņemts, atsaucoties uz iedzīvotāju izrādīto interesi un ieteikumiem ieviest šādu risinājumu. «Mobilās aplikācijas ir strauji augošs segments, kura attīstību un popularitātes pieaugumu veicina pašu iedzīvotāju paradumu maiņa. Vienkāršoti sakot, aizvien vairāk un aizvien biežāk cilvēki dažādas funkcijas veic, tieši izmantojot mobilajos tālruņos pieejamās mobilās aplikācijas, var sacīt, ka mobilais tālrunis ir tik pat advancēts kā dators, turklāt atšķirībā no datora vienmēr pa rokai,» skaidroja Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļa. Tajā pašā laikā netiek plānots neviens risinājums iedzīvotājiem, kuriem nav pieejams viedtālrunis vai dators, un līdz ar to šādiem cilvēkiem piedalīšanās čeku loterijā ir liegta. Valsts ieņēmumu dienests šādiem cilvēkiem iesaka izmantot publiskajās telpās izvietotās ierīces, piemēram, VID klientu apkalpošanas centros, bibliotēkās un citur pieejamos datorus ar interneta pieslēgumu. «Digitāls risinājums ļauj gan ievadīt, gan automātiski apstrādāt daudzkārt lielāku datu apjomu nekā jebkurš cits risinājums, kura pamatā ir manuāls darbs. Līdz ar to loterijā tiek izmantoti digitāli risinājumi,» skaidroja VID Sabiedrisko attiecību daļa.