Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Rīgas satiksmes" padomes primārais uzdevums ir izraudzīties jauno valdi

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" padomes primārais uzdevums ir izraudzīties jaunu uzņēmuma valdi un tikai pēc tam vērtēt bijušās valdes atbildību, šodien Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā atzina uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Normunds Narvaišs.

Viņš domniekiem uzsvēra, ka viens no galvenajiem padomes uzdevumiem patlaban ir jaunas valdes atlase. Tiek prognozēts, ka tā tiks iecelta divu līdz trīs mēnešu laikā.

Atbildot uz domnieku jautājumiem par to, vai padomes ieskatā ir jāvēršas pret bijušo uzņēmuma valdi ar regresa prasību par zaudējumu piedziņu, Narvaišs pauda viedokli, ka primāri ir nostabilizēt uzņēmuma darbu un sakārtot tā nākotnes perspektīvas un tikai pēc tam "skatīties atpakaļ."

"Mums ir skaidrs, kā ieviest auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumā ietvertos priekšlikumus, un tas tiek darīts. Protams, bijušās valdes atbildības izvērtējums nav jāaizmirst, taču auditiem par vēršanos pret bijušajām amatpersonām un par sadarbību ar "Rīgas karti" ķersimies klāt secīgi," teica Narvaišs.

Līdz ar to viņš konkrēti neatbildēja, vai uzņēmums šādu regresa prasību kādreiz varētu iesniegt.

Viņš pastāstīja, ka pievēršoties stratēģiskās attīstības jautājumiem, padome ir tikusies gan ar visiem uzņēmuma nodaļu direktoriem, gan apmeklējuši visas struktūrvienībās, lai iepazītos ar darba organizāciju.

Tāpat ir izstrādāts padomes reglaments un korporatīvās pārvaldības dokumenti.

Padome līdz šim ir izveidojusi arī četras darba grupas, jo saredz, ka patlaban uzņēmumam "ir vairākas krīzes".

Pirmā esot funkcionālā vadības krīze, kas sākās, pērn decembrī atkāpjoties valdei, un kuru atrisināt plānots, veicot strukturālas izmaiņas, atlasot jauno valdi un tos direktorus, kuru posteņi pagaidām ir tukši.

Otra ir reputācijas krīze, kas neesot atrisināma vienā dienā. Pēc Narvaiša teiktā, tas ir stāsts gan par pagaidu valdes darbu, gan jaunās valdes atlases procesu, gan to, kā padome veiks savus pienākumus. "Tas ir arī jautājums par to, kā dome kā īpašnieki nāk palīgā un mazāk publiski runā par sliktajām lietām, kas pamatā bijušas pirms pāris gadiem, bet vairāk runā par to, kā uzņēmumu sakārtot un attīstīt," pauda padomes vadītājs.

Kā uzsvēra Narvaišs, trešā bijusi finanšu krīze, kura likvidēta martā, saņemot no domes dotāciju.

Pēc uzņēmuma aplēsēm, šo gadu "Rīgas satiksme" pirmo reizi pēc vairākiem gadiem varētu noslēgt bez zaudējumiem un pat ar peļņu 1,3 miljonu eiro apmērā. Līdzekļi esot ieekonomēti, pateicoties pagaidu valdes darbam. Vienlaikus viņš norādīja, ka ir apturēti vairāki investīciju projekti, kas varētu uz uzņēmuma darbu atsaukties nākotnē.

Stundu pēc sēdes sākuma komitejas vadītājs Vadims Faļkovs (S) izsludināja sēdē pārtraukumu līdz nākamajai trešdienai, 23.oktobrim. To, ka pārtraukums būs, viņš gan paziņoja jau sēdes sākumā, taču, kāds tam ir iemesls un kādēļ sēdi nevar vadīt neviens no viņa vietniekiem, nepaskaidroja.