Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

KNAB amatpersonām, iespējams, būs tādas pašas izdienas piemaksas kā prokuroriem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Valsts kanceleja ar izmaiņām valsts atlīdzības sistēmā rosina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonām noteikt tādas pašas izdienas piemaksas kā prokuroriem.

Valsts kancelejā stāstīja, ka patlaban spēkā esošais regulējums paredz KNAB amatpersonai izdienas piemaksu pie mēnešalgas atkarībā no nostrādātajiem gadiem - sākot no 3% līdz 30% no mēnešalgas.

Tomēr Valsts kancelejā rosināja ievērot vienlīdzības principu un paredzēt KNAB amatpersonai izdienas piemaksa tādā pašā apmērā kā patlaban tiesnešiem un prokuroriem, kuriem izdienas piemaksu pie mēnešalgas izmaksā 5% apmērā pēc sešiem amatā nostrādātiem gadiem un 10% apmērā pēc desmit amatā nostrādātiem gadiem.

Ar jauno regulējumu Valsts kanceleja rosina paredzēt, ka izdienas piemaksa tiks maksāta, ja KNAB amatpersona kārtējā novērtēšanā saņems pozitīvu novērtējumu, tāpat kā tas ir noteikts tiesnesim un prokuroram.

Jau ziņots, ka Valsts kanceleja izstrādājusi valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma projektu, kurā piedāvāts mazināt piemaksas un vidējo atalgojumu tuvināt privātā sektora atalgojumam.

Valsts kancelejā uzsvēra, ka mēnešalgu skalas izmaiņas kopsakarā ar piemaksu apjoma samazinājumu ir viens no svarīgākajiem pasākumiem atlīdzības sistēmas reformā.

Likumprojekta mērķis ir pārskatīt līdzšinējo atlīdzības politiku, uz iekšējās ekonomijas rēķina ceļot mēnešalgu līmeni valsts pārvaldē līdz 80% no darba samaksas mediānas privātajā sektorā līdzīgas vērtības amatiem. Plānots, ka izcilākie nodarbinātie varēs saņemt mēnešalgu, kura būs tieši tāda pati vai nedaudz lielāka nekā vidusmēra darbinieka atlīdzība darba tirgū, skaidroja Valsts kancelejā.