Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Eksperte: Izmaiņas bezdarbnieku pabalsta maksāšanā var likt domāt, ka nodokļus maksāt ir bezjēdzīgi

© Pixabay

Izmaiņas bezdarbnieku pabalstu izmaksas kārtībā varētu palielināt nodokļu maksāšanas nihilismu, liekot sabiedrībai domāt, ka nodokļus maksāt ir bezjēdzīgi, uzskata Biznesa augstskolas "Turība" docētāja, nodokļu eksperte Anna Medne.

Medne aģentūrai LETA uzsvēra, ka ieguvums no izmaiņām pabalstos būs 12 miljoni eiro, taču nav veikti aprēķini par to, cik liels būs zaudējums, jo pabalstu var saņemt tikai tie, par kuriem darba devējs veic sociālās apdrošināšanas iemaksas 1,84% apmērā no bruto algas.

"Domāju, ka izmaiņas pabalsta aprēķināšanā būtiski ietekmēs sociālo iemaksu ieņēmumus, jo kalpos par attaisnojumu tiem, kuri nemaksā nodokļus vai daļu atalgojuma saņem aploksnēs," pauda Medne.

Labklājības ministrija (LM) norādījusi, ka izmaiņas motivēs cilvēkus ātrāk atgriezties darba tirgū, taču Medne tam nepiekrīt, uzsverot, ka visvairāk cietīs pirmspensijas vecuma cilvēki, kuriem atrast jaunu darbu ir ļoti grūti.

Eksperte arī norādīja, ka pabalsta samazināšanas plāns paredz ietaupīto naudu novirzīt algu palielināšanai dažādās nozarēs strādājošajiem, tai skaitā arī pašiem politiķiem - deputātu algu izmaksāšanai kopumā esot paredzēts atvēlēt 5,6 miljonus eiro. "Šajā gadījumā premjera alga augs par 248 eiro un būs 4814 eiro pirms nodokļiem, savukārt ministri pelnīs 4570 eiro mēnesī, kas ir par 236 eiro vairāk nekā šogad," uzsvēra Medne.

Kā ziņots, nākamgad paredzēts samazināt bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgumu no deviņiem uz astoņiem kalendārajiem mēnešiem. Kā iepriekš informēja LM, izmaiņas skars arī bezdarbnieka pabalsta apmēru - tiks samazināta izmaksājamā bezdarbnieka pabalsta proporcija par trešo mēnesi no pilna apmēra uz 75%, par piekto un sesto mēnesi no 75% uz 50% un par septīto un astoto mēnesi no 50% uz 45% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta.