Pērn Latvijas bagātākie cilvēki zaudējuši vairākus simtus miljonu

Žurnāla "Pastaiga" jaunajā Latvijas miljonāru sarakstā, kurā apkopotas ziņas par 100 Latvijas lielākajiem pelnītājiem un lielākajiem zaudētājiem, secināts, ka desmit lielākie zaudētāji vien pagājušajā gadā zaudējuši gandrīz 119 miljonus latu no savas bagātības.

Biznesa portālam "Nozare.lv" žurnāla galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere norādīja, ka 2009.gada dati liecina, ka starp lielākajiem pelnītājiem redzams pavisam maz sabiedrībā pazīstamu uzvārdu, lielākoties tie ir līdz šim nedzirdēti uzņēmēji.

Aizvien mazāk veiksmīgi izrādījušies pašmāju baņķieri. Pirms gada pirmajā desmitniekā līdz ar miljonāru saraksta veterānu "Rietumu bankas" lielāko pašmāju akcionāru Leonīdu Esterkinu vēl bija arī abi "Aizkraukles bankas" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, taču nu viņi pārcēlušies uz lielo zaudētāju saraksta virsotni.

No lielo pelnītāju saraksta vismaz uz gadu pazudušas arī vairākas Latvijas lielās uzņēmējdarbības vidē pazīstamas personas - degvielas vairumtirgotājs Argods Lūsiņš, tranzītuzņēmējs Oļegs Stepanovs, "Vincenta" impērijas īpašnieks Leons Jakrins, kādreizējais "Latvijas Kuģniecības" prezidents Andris Kļaviņš, kā arī citi iepriekš pelnošākie Latvijas iedzīvotāji.

Saulīte-Zandere saka, ka lielāko zaudētāju sarakstā šogad atrodama liela daļa šķietami mūžīgo veiksminieku - teju visu iepriekšējo gadu Latvijas bagātāko cilvēku saraksta zieds.

Katru gadu septembra numurā modes un stila žurnāls "Pastaiga" apkopo iepriekšējā gada miljonāru bilanci. Šoreiz uzmanība tika pievērsta vislabāko peļņu guvušajiem un vislielākos zaudējumus cietušajiem privātuzņēmējiem, izveidojot divus datu apkopojumus.

Jaunais Latvijas 100 visvairāk nopelnījušo uzņēmēju saraksts izveidots, balstoties uz "Lursoft" datu bāzē apkopotajiem Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem kompāniju gada pārskatiem, bet bankām - uz pašu kredītiestāžu publiskotajiem gada pārskatiem. Saraksta veidošanā ir ņemtas vērā tikai tās kapitāldaļas, kas uzņēmējiem Latvijā reģistrētās kompānijās pieder tieši, kā fiziskām personām, pieņēmumi par ārzonas kompānijām, aiz kurām varētu stāvēt konkrētas personas, šajā sarakstā nav ņemti vērā.

Līdzīgi veidots arī jaunais 100 Latvijas vislielākos zaudējumus cietušo uzņēmēju saraksts.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais