Pētījums: no Baltijas valstīm vislētāk dzīvot Tallinā

No trijām Baltijas valstīm ģimenei vislētāk būtu dzīvot Tallinā, liecina laikraksta Diena veiktais pētījums. Dzīve Tallinā ģimenei būtu par pāris desmitiem latu lētāka nekā Rīgā, bet Viļņā – dažus desmitus latu dārgāka.

Pētījuma pamatā ņemts reālas ģimenes piemērs - četru cilvēku ģimene, kurā deviņgadīgs dēls mācās pamatskolā, māte strādā radošā sfērā, tēvs mācās dokturantūrā, saņem nelielu stipendiju un lielāko daļu ienākumu gūst kā lektors augstākās izglītības iestādēs, bet četrgadīga meita no septembra sāks iet bērnudārzā.

Rīgas priekšrocība iepretim kaimiņiem ir zemās dzīvokļa īre, kā arī iespēja bērniem līdz 4. klasei sabiedriskajā transportā braukt bez maksas. Savukārt par sliktu dzīvei Rīgā runā dārgāka pārtika, lielie tēriņi par atsevišķiem komunālajiem pakalpojumiem un mēnešbiļeti pieaugušā braukšanai sabiedriskajā transportā. Šis ir viens no posteņiem, kurā Tallina ir priekšā kaimiņienēm līdztekus ar kopumā zemākiem tēriņiem par komunālajiem pakalpojumiem, dēla skološanu, lētāku pārtiku. Arī Viļņā cenas pārtikai ir zemākas nekā Rīgā, taču tas neatsver lielo īres maksu par dzīvokli pilsētā.

Svarīgākais