LG rosina atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu gāzei

AS "Latvijas Gāze" (LG) kategoriski iebilst akcīzes nodokļa piemērošanai dabasgāzei un rosina atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu līdz 2014.gada 1.janvārim.

LG šo nostāju paudusi Ministru kabinetam, Finanšu ministrijai (FM), kā arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Jau ziņots, ka šā gada 16.augustā Saeimas ārkārtas sēdē tika iekļauts jautājums par akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei. Saskaņā ar spēkā esošā likuma par akcīzes nodokli redakciju akcīzes nodoklis gala lietotājiem piegādātajai dabasgāzei tiek piemērots ar šā gada 1.jūliju, un patlaban Saeimā tiek skatīts jautājums par akcīzes nodokļa ieviešanas atlikšanu vai likmes samazināšanu.

Ja akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei tiks atlikta līdz 2014.gada 1.jnvārim, LG ir gatava veikt nepieciešamās darbības, lai iekasēto un valsts budžetā pārskaitīto akcīzes nodokli par 2010.gada jūlijā gala lietotājiem piegādāto dabasgāzi atmaksātu, pieņemot to kā samaksu par augustā izlietoto dabasgāzi.

Jau ziņots, ka Saeimas koalīcijas frakcijas šā gada 16.augustā, mākslīgi radot kvoruma trūkumu Saeimas sēdē, kārtējo reizi izjauca lēmuma pieņemšanu par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei.

Tiesa, šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē AS "Latvijas Gāze" (LG) vadītājs Adrians Dāvis paziņoja, ka ir panākta vienošanās par zemākām gāzes cenām Latvijai.

Ar "Gazprom" izdevies panākt vienošanos par zemākām gāzes cenām. Pēc divām nedēļām Dāvis dosies uz Maskavu, lai runātu par cenas aprēķināšanas metodiku, kas būs spēkā trīs gadus.

Vēlākais, novembra beigās tiks parakstīta vienošanās starp LG un "Gazprom", prognozēja LG vadītājs.

Kāds būs cenu samazinājums, Dāvis vēl neatklāja, jo turpinās sarunas.

Kā ziņots, 2010.gada sākumā LG sāka sarunas ar galveno dabasgāzes piegādātāju "Gazprom" par dabasgāzes cenu formulas izmaiņām, kas 2011.gadā nodrošinātu zemāku gāzes cenu līmeni nekā līdzšinējā formula.

Šodien LG paziņoja, ka nepieciešams atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu gāze. Sarunas ar "Gazprom" tuvojas noslēgumam, taču nedos rezultātu, ja "Gazprom" konstatēs, ka iegūtais cenu pazeminājums tiek novirzīts jaunu nodokļu finansēšanai.

Dabasgāzes iepirkuma cenu pazeminājumā ir ieinteresēti visi gāzes lietotāji - gan komersanti, kuru ražotā produkcija kļūtu konkurētspējīgāka eksporta tirgos, gan mājsaimniecības, kas izmanto centralizēto siltumapgādes uzņēmumu pakalpojumus, akcentēja kompānijas pārstāvji.

SPRK vadītāja gan akcentē, ka "Gazprom" interesēs būtu noturēt gāzes patēriņa apjomu kaut vai pašreizējā līmenī. Ja gāze būtiski sadārdzināsies, visi meklēs alternatīvus resursus.

Svarīgākais