Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Arodbiedrības: Samazināts bezdarbnieku pabalsts - mazāka pensija nākotnē

© Pixabay

“Tiesiskais nihilisms diemžēl ir sasniedzis arī labklājības nozari,” atzīst Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns, vērtējot labklājības ministres Ramonas Petravičas paziņojumu par bezdarbnieku pabalsta apjoma un termiņa samazināšanu, “nav jāievēro spēkā esošais likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, kā arī pēkšņi 2 miljoni no sociālā budžeta tiek “pārlikti” uz pamatbudžetu… Darbinieki, kas šobrīd apzinīgi maksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tiek nostādīti ķīlnieku situācijā, - tiek dots signāls - nemaksājiet: valstij nevar ticēt!”

Turklāt LBAS ir neizpratnē par šādu paziņojumu izskanēšanu, pirms šie lēmumi ir apspriesti ar sociālajiem partneriem.

“Tā ir pilnīgi nepieņemama prakse - nekonsultēties ar sociālajiem partneriem - arodbiedrībām, īpaši jautājumos, kas skar darbinieku pamatintereses. Varbūt tiešām bezdarbnieku pabalsts varētu būt piešķirts uz īsāku laiku, bet tam noteikti ir jābūt tādā pašā finansiālajā apmērā, kas atbilst jau veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām,” uzsver E. Baldzēns, “un, ja tiešām valdība izšķiras par bezdarbnieku pabalsta termiņa saīsināšanu, tad neizbēgami ir jābūt pārejas periodam vismaz 2+12 mēneši.”

LBAS uzsver, ka bezdarbnieku pabalsta samazināšana darbiniekam nozīmē arī mazākas pensijas nākotnē, par ko gan Labklājības ministrija nerunā. Turklāt nav izsvērti Satversmes tiesas riski.

Jau ziņots, ka no nākamā gada bezdarbnieka pabalsts tiks izmaksāts astoņus, nevis deviņus mēnešus, turklāt arī mazākā apmērā, tādējādi ietaupot 12 miljonus eiro, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atklāja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).