PB runā par pensiju samazināšanu; Augulis noraida šādu iespēju

Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks © f64

"Nē, mēs pilnīgi tam nepiekrītam," šodien Siguldā nra.lv atzina labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). Viņš pat pauda zināmu sašutumu par to, ka kārtējo reizi no Pasaules bankas (PB) amatpersonām izskanējis rosinājums – samazināt pensijas.

PB eksperti uzskata, ka izglītības un veselības aprūpes jomās mazināt valsts finansējumu vairs nevar un drošāka iespēja ietaupīt budžeta līdzekļus būtu, mazinot pensiju kopējās izmaksas, šādu viedokli PB amatpersonas paudušas intervijā Latvijas Radio. PB Centrāleiropas un Baltijas valstu direktors Pīters Harolds un PB ekonomists Trūmens Pakards atzina, ka valsts budžeta finansējuma samazināšana izglītībai un veselībai nav ieteicama, bet Latvijai vēl jāturpina reformas, lai pakāpeniski samazinātu budžeta deficītu, kā to paredz vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Pirms krīzes pensiju kopējās izmaksas ievērojami pieaugušas indeksācijas kārtībā, un pensijas turpinājušas augt laikā, kad ekonomikā situācija jau vairs nebija laba, tā uzskata PB. Pēc ekspertu domām, reformas sociālajā jomā nepieciešamas, taču konkrēti nemin, vai tās būtu jāsamazina vai jāveic kādas citas izmaiņas pensiju jomā.

PB misija ir analizēt izmaksas un ieteikt, kur drošāk ietaupīt, bet konkrēti lēmumi jāpieņem valdībai.

Labklājības ministrs Uldis Augulis Neatkarīgajai atzina, ka sarunās ar PB vairākkārt skaidrota situācija, īpaši uzsvērts, kāda tā ir pensionāriem - pensijas ilgstoši vienmēr bijušas zemas un tās samazināt nedrīkst. „Tas būtu zaudējums arī pašvaldību budžetiem, ja tagad pensijas samazinām, pensionāri nevarēs samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem un pašvaldībām pieaugs izdevumi. Tas, acīmredzot, ir tas, ko Pasaules banka nesaprot,” saka U. Augulis. Viņš tikšanās laikā šodien ar PB vadītāju Robertu Zēliku plānojusis vēlreiz darīt zināmu savu viedokli.

Nra.lv jau rakstīja, ka šodien Siguldas novadā viesojas PB pārstāvji, kuriem notiek sarunas gan ar novada pašvaldības vadību, gan labklājības ministru, gan Ministru prezidentu Valdi Dombrovski.

Premjers arī vairākkārt norādījis, ka pensijas netiks samazinātas. Šo solījumu vairākas partijas iekļāvušas arī savās programmās.

Valdībā pagaidām nav apstiprināta Labklājības ministrijas koncepcija par sociālās apdrošināšanas sistēmas nākotni, kas paredz būtiskas izmaiņas pensiju jomā. Tiesa, tajā patiešām nav runāts par pensiju samazināšanu, taču ir vairāki citi priekšlikumi – atteikties no priekšlaicīgām pensijām, paaugstināt pensionēšanās vecumu un citi.

Svarīgākais