Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Skaidrās naudas kontrolei – papildu valsts naudas tēriņi

© AFP/ SCANPIX/LETA

Politiķi un baņķieri ir panākuši arvien jaunus ierobežojumus skaidras naudas apritei, un tagad brīnās, ka šo jaunievedumu kontrolei nepieciešami darbinieki, un viņiem arī galdiņš, pie kura apsēsties. Deputāts Aldis Gobzems publiskojis prioritārā pasākuma Skaidras naudas pārvietošanas kontroles pastiprināšana tāmi.

Deputāts ir sašutis par to, ka 50 VID darbiniekiem 2019. gadā, sākot pildīt šos kontroles pienākumus, nepieciešami formastērpi, elektrošoka pistoles, nomas mašīnas, datori, krēsli, uz kā apsēsties, un uz visiem viens žurnālgaldiņš. Kopumā tās ir 47 pozīcijas 853 188 eiro vērtībā.

Ķērieni ir lieli

Uzreiz jāuzsver, ka šāds ieguldījums var nosacīti atmaksāties pat pie viena ķēriena, aizturot personas ar lielām nedeklarētām naudas summām. VID informē, ka laika posmā no 1. janvāra līdz 31. jūlijam aizturētas naudas summas 2 911 370 eiro vērtībā. Tālāko rīcību jau noteic izmeklēšana. Bandītiem nauda tiek atņemta, godīgajiem, ja tādi gadās, - atdota. Maijā vienā gadījumā tika aizturēts nepilns miljons eiro, ko četru cilvēku kompānija mēģināja ievest ar privātu lidmašīnu, un vēlāk mediji ziņoja, ka tas bijis kāds Ukraiņu baņķieris ar svītu. Arī pēdējais nedeklarētas naudas aizturēšanas gadījums augustā noticis lidostā. Kāds Armēnijas un Zviedrijas dubultpilsonis dažādās valūtās centies valstī skaidrā naudā ievest vairāk nekā 33 tūkstošus eiro. Šie gadījumi tātad norisinājās uz Eiropas Savienības ārējās robežas - pēdējais reiss bija no Maskavas. Taču Saeimas deputāti paši pielēmuši, ka no 1. jūlija skaidra nauda tiek uzraudzīta ne tikai uz ārējām, bet arī iekšējām ES robežām. Turklāt VID amatpersonām ir tiesības un pienākums pārbaudīt aizdomīgas personas iekšzemē, ja ir pamatotas aizdomas, ka personas pārvadā summas, kas ir lielākas par 10 000 eiro. Doma tāda, ka valstij jāierobežo skaidras naudas pārvietošana, jo tā var būt iegūta noziedzīgā veidā un paredzēta nelegāliem mērķiem. Piemēram, aplokšņu algu izmaksai. Finanšu ministrija, jāatgādina, gribēja pat aizliegt mašīnu pirkšanu skaidrā naudā. Šo ierosmi Saeima neakceptēja, bet skaidras naudas pārvietošanas kontroli iekšzemē gan atļāva. Un tagad dažs labs ir sašutis, ka jaunā pienākuma veikšanai nepieciešama nauda, cilvēki un materiāltehniskie līdzekļi.

Smaidiņi dziļākai ironijai

Deputāts Aldis Gobzems pie internetā izplatītās tāmes klāt pielicis šādu pavadrakstu: «Aizsākšu tematu par neefektīvo VID darbu. Skaidras naudas pārbaudes uz ceļiem. Šogad tam tērēs gandrīz miljonu, 50 jaunas darba vietas par nodokļu maksātāju naudu. Piemēram, 10. pozīcija 50 formas tērpi par 100 tūkstošiem. Viņiem arī dīvāni, elektrošoka ierīces, naži, pistoles, žurnālu galdiņš, auto noma. Lasiet paši un vērtējiet, cik efektīva šāda skaidras naudas tvarstītāju brigāde ir pret budžeta ieguvumu. Vai Latvijā dēļ šīm pozīcijām budžets palielināsies par miljardu vai simt miljoniem? VID darbinieku trūks? Protams, ka ne. Citiem par tualetes papīru prasa atskaitīties, bet kam Jums pašiem dīvāni un žurnālu galdiņš, VID J? Gulēsiet un lasīsiet avīzes darba laikā J? » Smaidiņi šai tekstā salikti, lai katram būtu skaidrs, ka deputāts sarkastiski ironizē.

Naudai kompletā narkotikas

Valsts ieņēmumu dienests, protams, atbildes tekstus ar smaidiņiem vai dusmīgiem ģīmīšiem neizplata. Preses dienests, taujāts par šīs tāmes nepieciešamību, Neatkarīgajai paskaidro, ka tehniskais nodrošinājums un aprīkojums nepieciešams ierēdņu amata pienākuma izpildei. Šajos pienākumos ietilpst ne tikai skaidras naudas pārvietošanas kontrole un tās aizturēšanas, bet arī atbalsts izmeklēšanai, kriminālizlūkošanas uzdevumi noziedzīgu nodarījumu novēršanai un atklāšanai, kontroles pasākumi visā valsts teritorijā, dalība kratīšanu veikšanā, aizturēto personu konvojēšanā, izņemto materiālo vērtību apsardzē un citi pienākumi. «Minēto funkciju nodrošināšanai ir paredzēts arī specifisks aprīkojums, sākot no muitas kontroles tehniskā aprīkojuma, līdz pašaizsardzības ieročiem, bez kuriem amatpersonas nevar izpildīt atsevišķus uzdevumus,» skaidro VID. Tāpēc vajadzīgas pistoles, datori, formas, žurnālgaldiņš un pats galvenais - cilvēki, kas pilda šos pienākumus.

Šobrīd VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Taktisko uzdevumu daļas Mobilo vienību nodaļās ir aizpildītas 39 štata vietas no 44, kā arī notiek tehniskā un speciālā aprīkojuma, kā arī dienesta autotransporta iegāde struktūrvienības darba nodrošināšanai. Viss nepieciešamais vēl neesot sapirkts, taču Saeimas uzdotie jaunie kontroles pasākumi jau tiekot īstenoti gan uz robežām ar Lietuvu un Igauniju, gan prāmju satiksmē ar Zviedriju, un arī lidostā reisos uz un no Eiropas Savienības valstīm.

Līdztekus nedeklarētai skaidrai naudai muitnieki konstatējuši arī vairākus gadījumus, kad personas mēģinājušas pārvest narkotikas. Jūlijā pieci gadījumi, augustā divi. Muitas suņi saoduši. Ir ierosināti, uzsākti kriminālprocesi.