Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Apturēta "PNB bankas" darbība starpbanku maksājumu sistēmās

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Latvijas Banka apturējusi "PNB bankas" darbību starpbanku maksājumu sistēmās, pavēstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

"Rīkojoties saskaņā ar Eirosistēmas regulējumu, kā arī ņemot vērā eiro zonas banku uzraugu (Eiropas Centrālās bankas, Vienotā uzraudzības mehānisma Uzraudzības valdes), Eiropas Vienotā noregulējuma valdes un nacionālā uzrauga (Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK)) pieņemtos lēmumus, Latvijas Banka ir apturējusi "PNB bankas" darbību starpbanku maksājumu sistēmās," teica Silakalns.

Viņš piebilda, ka Latvijas Banka vairs neizsniedz šai bankai arī skaidru naudu pret tās naudas atlikumu kontā Latvijas Bankā.

Tāpat apturēta "PNB bankas" dalība Eirosistēmas un Latvijas Bankas rīkotajās monetārās politikas operācijās.

"Šie soļi neaizkavēs garantēto noguldījumu izmaksu, par ko attiecīgi lems FKTK," uzsvēra Silakalns.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ceturtdien plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība.

FKTK informēja, ka, ievērojot Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Vienotā noregulējuma valdes lēmumus, aptur finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamību.

"Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs, 15.augustā lēmusi atzīt to par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde ir pieņēmusi lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē ir pieņēmusi lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēmusi par noguldījumu nepieejamību," pauda komisijā.

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

"Mēs apzināmies, ka šī ir negaidīta ziņa bankas klientiem, taču varam apliecināt, ka FKTK darīs visu iespējamo, lai izveidotu ērtāko un efektīvāko risinājumu, un pēc iespējas ātrāk klientiem sāktu garantētās atlīdzības izmaksu - līdz 100 000 eiro katram. Jau tuvākajās dienās, kā rāda pirmie aprēķini - 99,2% noguldītāju varēs sākt saņemt visu savu uzkrāto naudu bankā, ko pilnībā segs no Noguldījumu garantiju fonda līdzekļiem," sacīja FKTK priekšsēdētāja Kristīne Černaja-Mežmale.

Komisijā atzīmēja, ka FKTK padome ir lēmusi par noguldījumu nepieejamību, lai pēc iespējas ātrāk klienti varētu saņemt garantēto atlīdzību. Par garantēto atlīdzību izmaksu veidu un kārtību FKTK lems jau tuvākajās dienās.

Garantēto atlīdzību izmaksa jāuzsāk ne vēlāk kā 8.darba dienā pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanas. Noguldījumu garantiju sistēma paredz katram "PNB bankas" klientam noguldījumu izmaksu garantētās atlīdzības veidā līdz 100 000 eiro.

Garantētā atlīdzība līdz 100 000 eiro apmērā tiks izmaksāta gan fiziskām, gan juridiskām personām par visu veidu noguldījumiem jebkurā valūtā. Garantētā atlīdzība attiecas uz bankas klientu līdzekļiem, uz noguldījumu procentiem, kas uzkrāti līdz noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienai, uz atlikumiem norēķinu kontos vai algas kontos un uz līdzekļiem krājkontos.