Rīgas svētkiem no pašvaldības budžeta atvēlēti 190 tūksoši latu

Rīgas svētkiem, kas notiks no 20. augusta līdz 22. augustam, no pašvaldības budžeta atvēlēti 150 000 latu, aviošovam vēl ir paredzēti 40 000 latu un 8000 latu tiks tērēti svētku reklāmai un noformējumam, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Viņš uzsvēra, ka svētki ir domāti visiem pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, neskatoties uz viņu vecumu vai sociālo stāvokli.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane uzsvēra, ka šogad Rīgas svētki notiek ne tikai Vecrīgā un Krastmalā, bet arī Rīgas rajonos. "Es būšu ļoti priecīga, ka nākamgad vēl vairāk rīdzinieki iesaistīsies svētku organizēšanā. Svētki ir iespēja kaimiņiem iepazīt vienam otru, sadraudzēties. Šogad svētki notiks Zaļajā ielā, Laipu ielā, Alberta ielā, Kalnciema ielas kvartālā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Imantā un citviet," stāstīja Aldermane.

Viņa aicināja gan rīdziniekus, gan visus Latvijas iedzīvotājus un ārvalstu viesus aktīvi apmeklēt un iesaistīties pilsētas svētku svinībās. Šodien pēcpusdienā tiks atvērta "Rīgas svētku" mājaslapa latviešu valodā "www.rigassvetki.lv", bet no rītdienas arī angļu un krievu valodā, kur būs pieejama pilna svētku programma.

Pasākuma organizatori par svētku kulmināciju uzskata avio šovu - "WEAF - pasaules aerobātikas elites lidojumus", kuri notiks teritorijā starp Vanšu un Akmens tiltu sestdien, 21.augustā, plkst.12 un plkst.18. Ja Militārā policija dos atļauju, tad notiks lidojums arī zem Vanšu tilta, solīja Ušakovs.

Sestdien, laikā no plkst.12 līdz plkst.17, visiem interesentiem būs iespēja apskatīt rekonstruēto Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri pirms tā oficiālās atklāšanas septembrī. Svētku laikā Līvu laukumā būs skatāma lielformāta fotogrāfiju izstāde par Rīgas Krievu teātra rekonstrukcijas gaitu.

Laikā no 16.augusta līdz 22.augustam Esplanādē darbosies Rīgas svētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties Rīgas un Latvijas amatnieku izstrādājumus, amatu demonstrējumus, koncertus, konkursus un Rīgas rūķu darbnīcas katru dienu no plkst.10 līdz plkst.22.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados arī šogad piektdien, 20.augustā, no plkst.15 līdz plkst.22.30 Rātslaukumā notiks Vecrīgas torņu mūzikas svētki, kuru laikā paredzēti četri koncerti - Tapiolas Jaunieši simfoniskā orķestra, Rīgas Mūzikas skolu apvienotā jauniešu simfoniskā orķestra koncerts, tauru skaņas no Rātslaukuma namu balkoniem un Pēterbaznīcas torņa, kā arī lielais vakara koncerts, kurā skanēs mūzikas no skaistākajiem pasaules mūzikliem Vidzemes kamerorķestra, Lindas Leen, Nika Matvejeva, Ditas Lūriņas, Rīgas kamerkora "Ave Sol", bērnu vokālās grupas "Dzeguzīte" izpildījumā.

Sestdien uz latviešu amata prasmju darbnīcām Rīgas Latviešu biedrības namā aicinās folkloras kopa "Airi", folkloras kopa "Laukam pāri", O.Kalpaka Rīgas Tautas daiļamata pamatskolas skolotāji.

Savukārt Spīķeru pagalmā Maskavas ielā 4 viduslaiku teltīs un uz skatuves katru stundu notiks bruņinieku paraugdemonstrējumi un senās mūzikas priekšnesumi. Būs arī Livonijas virtuve, dziesmas un dzīres ar dejām un bruņinieku vakariņām.

Sestdien visu dienu paredzēti pasākumi un atrakcijas bērniem, sporta sacensības - diennakts basketbola turnīrs, "O!Kartes" Rīgas svētku nakts skrējiens un citi. Rīgas svētku laikā savu 810.jubileju svinēs Rīgas osta, organizējot kanāla regati, kurā populāru Latvijas uzņēmumu komandas cīnīsies par tituliem "Ātrākais kanālbraucējs", "Elegantākā ekipāža", "Skumjais ūdensmalējs" un "Preses pīle".

Vērmanes dārzā būs dejas, dziesmas un teātra izrādes, lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, izstāde un amata prasmju demonstrējumi, Rīgas grāmatu iela.

Rīgas mērs organizēs pieņemšanu par godu 2010.gada Zelta kāzu jubilāriem.

Rīgas pilsētas svētku visbagātākā pasākumu programma ar vērienīgu koncertprogrammu un uguņotāju sacensības notiks 11.novembra krastmalā, kas satiksmei tiks slēgta no piektdienas vakara līdz svētdienas rītam. Arī citviet pilsētā svētku norises vietās būs satiksmes ierobežojumi.

Rīgas svētku laikā 21.augustā un 22.augustā pašvaldības sabiedriskais transports rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs bez maksas.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais