VID izsniedzis 85 patentus sēņu, ogu, savvaļas augu un ziedu tirgošanai

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz augusta sākumam bija izsniedzis 85 patentus fiziskām personām, kas vāc tirdzniecībai paredzētas dabas veltes - sēnes, ogas, savvaļas ārstniecības augus un ziedus - mežos un pļavās, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Visvairāk patentu - 42 - kopš gada sākuma līdz 31.jūlijam VID bija izsniedzis fotogrāfiem, tostarp mākslas fotogrāfiem, 14 patenti izsniegti frizierim, frizūru modelētājam, 11 patentus VID izsniedzis nagu kopšanas speciālistiem, manikīra un pedikīra meistariem.

Septiņi patenti kopš gada sākuma izsniegti masieriem, pieci - šuvējiem un drēbniekiem, četri - rotkaļiem - gredzenu, saktu, aproču un to gravējumu izgatavotājiem, trīs patenti izsniegti floristam, floristikas speciālistam.

Pa diviem patentiem izsniegts apavu labotājiem, apavu tīrītājiem, pulksteņmeistaram, dekorētājakmeņkaļiem, stikla apdarinātājiem, stikla apsudrabotājiem, stilistiem, vizāžistiem.

Pa vienam patentam izsniegts tādiem sava aroda pratējiem kā ādas meistars, tamborētājs, adītājs, mežģīņu darinātājs, slēdzeņu atslēdznieks, dekorētājakmeņkalis, slotu sējējs, skursteņslauķis grimētājs, logu mazgātājs, mājkalpotājs, auklis un aprūpētājs, slimnieku kopējs, slimu bērnu auklis.

Kā ziņots, patentmaksa ir fiksēts nodoklis, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Patentmaksas maksātāji ir sociāli apdrošinātas personas, kas ir pakļautas pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības apdrošināšanai, kā arī vecāku apdrošināšanai. Patentmaksa ir galīgs nodokļa maksājums par fiziskās personas iesniegumā norādīto periodu un papildus iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai valsts sociālo apdrošināšanas iemaksas patentmaksas maksātājiem nav jāveic.

Jaunā izvēles norma ir attiecināma uz vairāk nekā 60 profesijām, tostarp iekļauj arī tirdzniecībai paredzētas dabas (meža un pļavu) velšu - sēņu, ogu, savvaļas ārstniecības augu un ziedu - vācējus.

Patentmaksas ikmēneša maksājums detalizēti ir noteikts katrai profesiju grupai, bet vidēji tās apmērs ir no 30 latiem līdz 70 latiem par vienu kalendāro mēnesi. Patentmaksas apmērs tirdzniecībai paredzētajām dabas (mežos un pļavās) veltēm - sēnēm, ogām, savvaļas ārstniecības augiem - ir noteikts 30 lati par vienu kalendāro mēnesi.

Ministrijas un VID uzsver, ka meža un pļavu velšu vācējiem ir iespēja nodarboties ar dabas velšu tirdzniecību, piemērojot dažādas likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas kārtība ir atkarīga no tā, kam tiek pārdotas dabas veltes, un no tā, vai fiziskā persona ir vai nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, fiziskā persona, kas gūst ienākumus no dabas velšu tirdzniecības, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji, taču par ienākumiem, kas gūti no savvaļā iegūto dabas velšu pārdošanas, neatkarīgi no to apjoma, ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kā ienākumam no saimnieciskās darbības vai patentmaksa.

Arī tad, ja fiziskā persona nav reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs, lai varētu konstatēt gada ienākumu deklarācijā uzrādāmo ienākumu apmēru, kas gūts no dabas veltēm, tai ir nepieciešams uzskaitīt ieņēmumus ieņēmumu reģistrāciju uzskaites žurnālā.

Līdzšinējā kārtība meža un pļavu velšu vācējiem Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma izpratnē nav mainījusies. Kā jauninājums no šī gada 1.janvāra ir piedāvāta izvēles iespēja maksāt patentmaksu, tādējādi nodrošinot maksātāju ar sociālajām garantijām un atvieglojot grāmatvedības uzskaites prasības.

Svarīgākais