Aptieku ķēdes plāno pārkārtot darbību, valdēs piesaistot farmaceitus

Aptieku ķēdes, kas neatbilst pirmdien Saeimā grozītā Farmācijas likuma prasībām, plāno sakārtot darbību, atbilstoši normatīva aptieku īpašumtiesību noteikumiem, galvenokārt valdēs piesaistot farmaceitus, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā aptauja.

Jau ziņots, ka 9.augustā Saeimas galīgajā lasījumā tika atbalstītas vairākas izmaiņas Farmācijas likumā un tika nolemts, ka aptiekas kapitālsabiedrību veidā varēs darboties tad, ja tajās ne mazāk par 50% kapitāla daļu pieder farmaceitam vai arī kapitālsabiedrības valdē ne mazāk kā puse valdes locekļu ir sertificēti farmaceiti.

SIA "Euroaptieka" valdes locekle Inga Zemdega-Grāpe atzīst, ka likuma noteikums par obligātu farmaceitu iesaistīšanu aptieku valdē vai akciju pārdošanu uzskatāms par apgrūtinājumu, taču piekrīt panāktajam kompromisam, jo "kādreiz taču tam bija jāpieliek kāda pieturzīme".

"Mums ir dots laiks līdz 2011.gada 31.decembrim, bet domājam sākt izmaiņas vēl šogad. "Euroaptiekā" līdz šim biju vienīgā valdes locekle, bet svarīgākie jautājumi vienmēr tiek izlemti vadības komitejas sēdēs, kurā vienmēr ir klāt arī uzņēmuma galvenais farmaceits, tāpēc praktiski lielas izmaiņas nenotiks. Mēs apstiprināsim farmaceita statusu uzņēmuma reģistrā, kas patlaban praksē eksistē," sacīja Zemdega-Grāpe.

Tāpat Zemdega-Grāpe uzsver "Euroaptiekas" mātesuzņēmuma UAB "Euroaphoteca" aktīvu saglabāšanas nozīmīgumu, nepiespiežot aptiekas pārdot vai slēgt, kā tas būtu noticis, nepieņemot likuma grozījumus.

Savukārt "Ģimenes aptieku" direktors Ilgvars Ķipēns nepiekrīt, ka grozījumi Farmācijas likumā būtu kompromiss, norādot, ka Latvijā jau tā ir viens no striktākajiem aptieku darbības regulējošiem mehānismiem Eiropas Savienībā, līdz ar to bija nepieciešams saglabāt liberālo tirgus modeli.

""Ģimenes aptiekas" pieder kompānijai "Hansa Pharma", kuras īpašnieks ir lielākais Eiropas zāļu tirgotājs, tādējādi uzņēmums neatbilst nevienam no diviem likumā iestrādātajiem variantiem, ko vakar galīgajā balsojumā apstiprināja Saeima. Paredzams, ka "Hansa Pharma" aicinās valdei pievienoties uzņēmumā strādājošus zinošus un pieredzējušus farmaceitus, kuri ar ilgstošu darbu pierādījuši savu kompetenci farmācijas jomā," stāsta Ķipēns.

"Mēness aptiekas" vadība pieņemtos grozījumus Farmācijas likumā uzskata par likumsakarīgu risinājumu, kas ļauj aptiekām attīstīties un sabiedrībai nezaudēt zāļu pieejamību.

"Mēs noteikti gaidīsim, kad likums tiks izsludināts un stāsies spēkā. Lai pieņemtu sabiedrībai un darbiniekiem labāko un efektīvāko lēmumu, konsultēsimies ar iesaistītajām pusēm, lai izlemtu par labu vienam vai otram likuma piedāvātajam variantam. Izmantosim arī likumā doto pārejas periodu, lai pēc iespējas kvalitatīvāk pielāgotos jaunajam pārvaldes modelim," klāsta "Mēness aptieku" pārstāve Zaiga Barvida.

Tikmēr Latvijas Brīvo farmaceitu apvienības valdes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Lūsiņa Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtos Farmācijas likuma grozījumus dēvē par "slēpto liberalizāciju".

"Protams, ka neviena aptieku ķēde nedos savas akcijas farmaceitiem. Tiks radītas fiktīvas valdes locekļu vietas, kurās pieņems farmaceitus, taču uzreiz nākamajā dienā atlaidīs. Šie grozījumi nevar tikt uzskatīti par kompromisu, jo izmaiņas būs tikai formālas," sašutumu pauž Lūsiņa.

Kā ziņots, Farmācijas likuma grozījumi arī paredz, ka novados, novadu pilsētās vai novadu pagastos, kuros iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav citu aptieku vai filiāļu, aptieku var atvērt farmaceita asistents, reģistrējoties kā individuālais komersants, vai nodibinot kapitālsabiedrību.

Svarīgākais