Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Naudas pārvedums ar telefona numuru starpniecību - kā tas strādā?

MODERNI MAKSĀJUMI. Citadeles E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš (no kreisās) un Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols uzskata, ka jaunā iespēja, kas ļauj veikt bezskaidras nauda norēķinus, kā identifikatoru izmantojot telefona numuru, nav pēdējā inovācija banku sektorā. Iespējams, nākotnē varēs pārskaitīt naudu šādā veidā arī kādam Facebook draugam, iztiekot bez viņa bankas konta noskaidrošanas © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Latvijas Bankas izveidotais Zibsaišu reģistrs nodrošina iespēju veikt naudas pārvedumu, identificējot sūtītāju un saņēmēju, piemēram, ar telefona numuru. Banka Citadele ir pirmā banka Latvijā, kas sākusi praktiski to izmantot, piedāvājot saviem klientiem iespēju veikt bezskaidras norēķinus, izmantojot telefona pieslēguma numuru. Arī SEB banka šobrīd testē līdzīgu iespēju.

Jaunā pakalpojuma galvenā vērtība - maksātājam vairs nav vajadzības zināt saņēmēja bankas konta numuru. Pietiek, ja ir zināms mobilā telefona numurs. Lai izmantotu jauno pakalpojumu, nepieciešams reģistrēties Latvijas Bankas izveidotajā un uzturētajā Zibsaišu reģistrā ar Citadeles mobilo lietotni. Reģistrācija ir nepieciešama gan naudas nosūtīšanai, gan saņemšanai. Citadeles E-biznesa daļas vadītājs Mārtiņš Bērziņš atklāj, ka maksimālā summa, ko ir iespējams nosūtīt šādā veidā, ir 1000 eiro. Taču klients, ja vēlas, pats var noteikt maksimālos griestus šā veida maksājumam.

Šobrīd maksājumi ar telefona numuru iespējami tikai starp Citadeles klientiem, kuri izmanto Citadeles lietotni un ir reģistrējušies šai iespējai. Taču, tiklīdz Zibsaišu reģistram pievienosies citas bankas, varēs veikt arī starpbanku pārskaitījumus. «Zibsaišu reģistrs ir Latvijas Bankas jaunākais pakalpojums, kas nodrošina saiti starp mobilā tālruņa numuru un bankas konta numuru. Nākotnē iespējama arī cita identifikatora piesaiste bankas kontam, piemēram, Whatsapp lietotne, Facebook konts vai e-pasts. Iespēja, ko sniedz šis reģistrs, ir ērta ātrā maksājuma veikšana, norādot tikai saņēmēja telefona numuru,» stāsta Latvijas Bankas valdes locekli Harijs Ozols.

Bankas Citadele un SKDS veiktā aptauja liecina, ka bezskaidras naudas norēķiniem priekšroku dod 46 procenti aptaujas dalībnieku. Savukārt 51 procents Latvijas iedzīvotāju ir atzinuši, ka iespēja maksāt uz mobilā tālruņa numuru atvieglotu viņu ikdienu.

«Pašreizējie dati rāda, ka visbiežāk savstarpējo norēķinu ietvaros pārskaitāmā summa svārstās no pieciem līdz desmit eiro. Salīdzinoši bieži izpildām šādus nelielus maksājumus, un ir svarīgi, lai to veikšana būtu tikpat vienkārša kā SMS nosūtīšana. Klienti tagad var ērti veikt maksājumus, izmantojot tikai tālruņa numuru,» uzsver M. Bērziņš.

Kā biežākie iemesli savstarpējiem norēķiniem ar draugiem, tuviniekiem vai paziņām minēti kopīgas dāvanas iegāde (60%), kopīgi rēķini restorānos un/vai kafejnīcās (58%), kā arī kopīga transporta izdevumu segšana (40%). Maksāt ar pārskaitījumu lielākoties izvēlas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 34 gadiem.