Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Perē idejas kā cāļus! Izsludina pieteikšanos uz vietu biznesa inkubatoros

BŪS GRŪTI. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras sagatavotais aicinājums pieteikties uz vietām biznesa inkubatoros brīdina, ka izperēt jaunas idejas nebūt nav viegli © Publicitātes foto

Nevajag smīnēt par plašākā sabiedrībā visiem pazīstamā vārda lietošanu nepazīstamā nozīmē, bet steigties uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un pieteikties uz vietu biznesa inkubatoros.

LIAA izsludina 2019. gada rudens uzņemšanu 15 biznesa inkubatoros, kur darbosies pat divas - pirmsinkubācijas un inkubācijas programmas jauniem uzņēmējiem un biznesa ideju autoriem. Šāda terminoloģija Latvijā importēta kopā ar Eiropas Savienības palīdzības fondu naudu. Proti, ES pārvaldes iestādes ir ļoti norūpējušās par Eiropas konkurētspēju attiecībā pret ASV, Ķīnu un vēl citiem interesentiem pārdalīt pasaules labumus. ES cer nostiprināties pasaulē ar zinātniskiem un tehniskiem atklājumiem un jaunievedumiem, ko varot izperēt kā cāļus. Tāpēc ES piešķir naudu ES dalībvalstīm ar nosacījumu, ka tās ierīkos šādas perētavas. Latvijā šīs naudas apsaimniekošana uzticēta LIAA. Pieteikšanās uz vietām inkubatoros visā Latvijā (Bauskā, Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Ogrē, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Valmierā, Ventspilī un arī Rīgā) sāksies 30. augustā un turpināsies līdz 20. septembrim. Tātad - ir pēdējais brīdis šādus pieteikumus sagatavot. Atbalsta programmām aicina pieteikties fiziskas personas un uzņēmumus, kuri nav reģistrēti ilgāk par trim gadiem.

Biznesa inkubatori un tiem pieskaņotā terminoloģija Latvijā vairs nav jaunums un pārsteigums, bet pamatlietas atkārtot nav lieki.

Pirmsinkubācijas programma ir piemērota gan fiziskām, gan juridiskām personām, kuras vēlas izvērtēt savas biznesa idejas dzīvotspēju. Sešu mēnešu garumā tā sniedz dalībniekiem visu nepieciešamo savas biznesa idejas attīstīšanai - aprīkotas darba telpas, mentoru un citu uzņēmēju atbalstu, seminārus un mācības par dažādām uzņēmējiem saistošām tēmām, kas palīdz risināt viņu biznesa izaicinājumus, kā arī vērtīgus kontaktus un dalību lielākajā jauno uzņēmēju kopienā Latvijā.

Inkubācijas programmā papildus pirmsinkubācijas atbalstam dalībnieks saņem 50% līdzfinansējumu biznesa attīstībai nepieciešamo pakalpojumu iegādei, piemēram, grāmatvedībai, telpu nomai, dizainam, mārketingam, tehnoloģiskajām konsultācijām un prototipu izstrādēm, sertificēšanai, laboratoriju izmaksām u.c. Tāpat iespējams grantu līdz 10 000 eiro pakalpojuma izmaksu segšanai un līdz 5000 eiro ražošanas iekārtu un izejmateriālu izmaksu segšanai.

Visu augustu un septembri LIAA biznesa inkubatori visā Latvijā rīko Info dienas, kurās stāsta par inkubatora sniegtajiem pakalpojumiem un atbalsta iespējām biznesa idejas vai uzņēmējdarbības attīstībai, kā arī par uzņemšanas kārtību inkubatorā. Informācija par visiem biznesa inkubatoru pasākumiem pieejama: http://www.liaa.gov.lv/lv/pieteiksanas-pasakumiem.

Pašlaik LIAA biznesa inkubatoros ir 749 dalībnieki - biznesa ideju autori vai uzņēmumi. No tiem 296 pirmsinkubācijas programmā pārbauda savas biznesa idejas dzīvotspēju un 453 dalībnieki ir uzņemti inkubācijas programmā. Kopš LIAA biznesa inkubatoru izveides pirmsinkubācijas programmu sešu mēnešu garumā ir apguvuši 809 biznesa ideju autori.