Birža trešajā ceturksnī prognozē IKP pieaugumu 2,1% robežās

Šā gada trešajā ceturksnī pret otro ceturksni Latvijas sezonāli izlīdzinātais iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs 2,1% robežās, prognozē vērtspapīru birža "NASDAQ OMX Riga".

Birža savās prognozēs izmantojusi akciju cenu indeksu izmaiņas. Datu analīzē par pēdējiem desmit gadiem secināts, ka Latvijas uzņēmumu akciju cenu indekss biržā ir viens no apsteidzošajiem ekonomiskajiem indikatoriem Latvijā. "NASDAQ OMX Riga" Korporatīvo komunikāciju departamenta vadītājs Āris Dreimanis norāda, ka biržas indekss apsteidz Latvijas ekonomikas datus par vienu līdz diviem ceturkšņiem un rezultātā ļauj prognozēt IKP tendences šā gada trešajā ceturksnī, kurš noslēgsies septembra beigās.

Pēc viņa teiktā, biržas akciju cenu indekss ir kā "indikatoru cīrulis", kas, vadoties no investoru noskaņojuma un veiktajiem darījumiem biržā, dod mājienus par ekonomikas pavērsieniem nākamajos ceturkšņos. Šīs metodes galvenais pluss esot nevis prognožu nevainojamā precizitāte, bet gan laicīgums. "Tā kā IKP prognozēšanā izmantotā regresija balstās uz divu iepriekšējo ceturkšņu akciju tirgus izmaiņām, prognozes var izteikt labu laiku pirms ekonomistu prognozēm un pašu statistikas datu apkopošanas un iznākšanas," stāstīja Dreimanis.

"Citadele Asset Management" vecākais analītiķis Jānis Praņēvičs skaidro, ka ekonomisti prognozes par jaunākajiem datiem parasti sniedz aptuveni nedēļu pirms to iznākšanas un, balstoties uz jau novēroto tautsaimniecības aktivitāti. "Ekonomisti piegājiens mēģina noteikt, cik kilogramus būs apēdis pusdienotājs, vērojot viņa maltīti, un izsaka prognozi tieši pirms uzkāpšanas uz svariem. Akciju tirgus piegājiens savukārt mēģina to noteikt pēc viņa noskaņojuma tieši pirms ieiešanas ēdnīcā," atšķirību skaidro analītiķis.

"Nozare.lv" jau iepriekš ziņoja, ka Praņēvičs veicis apjomīgu pētījumu, lai noskaidrotu sakarību starp Latvijas uzņēmumu akciju cenu biržas indeksa "OMX Riga" izmaiņām un IKP izaugsmi pēc diviem ceturkšņiem.

Pētījuma rezultāti liecina, ka arī Latvijā, līdzīgi kā tas ir attīstīto valstu tirgos, pastāv vairāki apsteidzošie indikatori, kas apsteidz Latvijas ekonomikas datus par vienu līdz diviem ceturkšņiem. Akciju cenu indeksa izmaiņas biržā iespējams izmantot, lai prognozētu ekonomikas tendences Latvijā pēc pus gada. Akciju tirgus kāpums gan negarantē ekonomikas uzplaukumu, bet 75% gadījumu tā virzība sakrīt ar IKP izmaiņu virzienu pēc diviem ceturkšņiem.

Biržas "NASDAQ OMX Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne norāda, ka kvalitatīvs biržas indekss ir svarīgs indikators investoriem, pieņemot lēmumu par investīcijām kādā tirgū, tāpēc ir būtiski Latvijā tālāk attīstīt kapitāla tirgu un indeksu, palielināt indeksā iekļauto un biržā kotēto uzņēmumu skaitu ar pārstāvjiem no telekomunikāciju, transporta, enerģētikas un citiem sektoriem, lai tas precīzāk atspoguļotu Latvijas ekonomikas struktūru.

Kā ziņots, pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem IKP šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada otro ceturksni ir samazinājies par 3,9%, bet pret 2010.gada pirmo ceturksni pieaudzis par 0,1%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Otrajā ceturksnī salīdzināmajās cenās (sezonāli neizlīdzināts), salīdzinot ar pirmo ceturksni, pieaudzis par 13,4%, bet salīdzinājumā 2009.gada otro ceturksni - samazinājies par 3%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

2010.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo periodu, rūpniecības nozarē apjomi pieauguši par 14%, bet ievērojams kritums saglabājas būvniecībā un pakalpojumu nozarēs.

Precizēts un izvērsts 2010.gada otrā ceturkšņa IKP pieauguma temps un vērtība tiks publiskoti 2010.gada 8.septembrī.

Jau vēstīts, ka šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2009.gada pirmo ceturksni IKP sarucis par 6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes precizētā informācija par IKP izmaiņām.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, salīdzinot ar 2009.gada ceturto ceturksni, kopumā sešas tautsaimniecības nozares pirmajā ceturksnī ir augušas. Papildus transporta un sakaru, kā arī apstrādes rūpniecības nozarēm kāpumu par 5,9% uzrādīja arī lauksaimniecība un mežsaimniecība, par 8,8% augusi zvejniecība, par 5,2% - ieguves rūpniecība, bet par 17,5% pieauguši apjomi elektroenerģijas, gāzes un ūdens apgādē.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, IKP gada pirmajos mēnešos salīdzinājumā 2009.gada ceturto ceturksni pieaudzis par 0,3%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).