Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jaunais aizdevuma modelis būs studentiem pieejamāks

© SWNS.com/ SCANPIX

Jaunais studiju kreditēšanas modelis, ko izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), paredz, ka tajā nebūs nepieciešams otrs galvotājs vai cits papildu nodrošinājums. Šādas izmaiņas palielinās aizdevuma pieejamību, turklāt studējošais varēs izvēlēties vienu no vairākām kredītiestādēm (līdz šim bija tikai viena noteikta).

Jaunais kreditēšanas modelis novērsīs kredītiestāžu intereses trūkumu sniegt šo pakalpojumu, vienkāršojot administratīvās procedūras, skaidrots IZM konceptuālajā ziņojumā, kas tika publiskots valdības sēdē. Tajā tiks noteikti procentu likmju griesti, kas jāmaksā studējošam, nepārsniedzot 3,5% (vidēji 2,5% līdz 3%). Līguma noslēgšanas administratīvās izmaksas varētu būt, orientējoši - 60 eiro, tomēr šāds risinājums būšot izdevīgāks nekā pašreizējā sistēmā, kad, piemēram, nākas ņemt patēriņa kredītu, kamēr izskata ziņas par otru galvotāju. Līdz ar to uz studiju sākumu valsts galvotais kredīts bieži vien nav pieejams.

Kredītu studijām Latvijā varēs saņemt studējošie Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kā arī citu Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņi, kuri studē Latvijā. Tas nebūs pieejams tiem Latvijas studējošiem, kas mācīsies ārzemēs, izņemot, ja tiks rasts papildu riska segums no citiem avotiem.

IZM plāno neierobežot studējošā aizdevuma summu vai arī noteikt tādu, kas segtu izmaksas visā studiju posmā. Par gala risinājumu paredzēts vienoties ar darba grupas dalībniekiem Ministru kabineta (MK) noteikumu izstrādes gaitā.

Jaunajā sistēmā būs būtiski uzlabojumi ģimenēm ar bērniem. Ja šobrīd sakarā ar bērna piedzimšanu vienam no vecākiem tiek dzēsti 30% no studējošā kredīta atlikuma, tad jaunajā sistēmā šo priekšrocību varēs izmantot abi vecāki gan bērna piedzimšanas, gan adopcijas gadījumā. Tāpat jaunajā sistēmā saglabāsies kredītu atlikumu dzēšana nāves vai invaliditātes gadījumā.

Savukārt par iespējām turpināt aizdevuma dzēšanu tiem, kas strādā valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī citās jomās, būs jālemj MK un Saeimai budžeta likuma veidošanas procesā.

Pašreizējā modelī noteiktais valsts galvojumu apmērs studējošo kreditēšanai ir 10 756 620 eiro, bet studiju kreditēšanai 25 200 000 eiro. Valsts galvoto aizdevumu neatmaksātais apmērs 2018. gada beigās bija 60,3 miljoni eiro studiju kreditēšanai un 20,5 miljoni eiro studējošo kreditēšanai.

Pašreizējais modelis darbosies līdz 2020. gada 1. aprīlim, kad beigsies termiņš valsts galvojuma apkalpošanas līgumam. Kopš 2010. gada Finanšu ministrijas rīkotajās izsolēs par tiesībām veikt studiju un studējošo kreditēšanu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu piedalījās tikai viena kredītiestāde - AS SEB banka, kas liecināja par kredītiestāžu intereses trūkumu par šo aizdevuma modeli un nepieciešamību mainīt līdzšinējo modeli, teikts ziņojumā.

Pedagogu arodbiedrība ir paziņojusi, ka ir gatava atbalstīt tādu studiju kreditēšanas modeli, kas padarītu studiju un studējošā kredītus pieejamākus, atceļot prasību par papildu galvotāju vai nodrošinājumu, kā arī atvieglotu administratīvās procedūras. Tāpat arodbiedrība uzskata, ka jānodrošina iespējas dzēst kredītu tiem, kas pēc studiju pabeigšanas strādā izglītības iestādēs, kā arī bērna piedzimšanas gadījumos. Jaunajam modelim jākļūst par vienu no mehānismiem, kas motivētu jauniešus studēt pedagoģiju un kļūt par pedagogu.

.