Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Jūlijā dzīvokļiem cenas augušas ātrāk nekā iepriekš

© Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Dzīvokļi Rīgas blokmājās nav pirmās nepieciešamības prece, bet eiro drukāšanas sekas izpaužas arī šajā tirdzniecības segmentā.

Ar nekustamā īpašuma tirdzniecības starpnieku Arco Real Estate un Ober Haus izskaitļoto cenu pieaugumu jūnijā Rīgas blokmāju dzīvokļi iekļaujas kopējā preču un pakalpojumu sadārdzināšanās ritmā. Ņemsim, piemēram, cenu pieaugumu no 810 eiro maijā līdz 814 eiro jūnijā. Neviens taču nebrīnītos par šādu cenu pieaugumu kaut vai pārtikas krājumiem, kādi vai nu tikai paši par sevi, vai komplektā ar ēdināšanas pakalpojumu vajadzīgi svinību organizēšanai. Tikpat labi te noder cenu pieaugums būvmateriālu kravām un celtnieku darbam, maksas par nelielām operācijām vai izsmalcinātām analīzēm medicīnā, ceļojumi uz ārzemēm un tepat pa Latviju. Par rudens tuvošanos brīdina ne tikai kalendārs, bet arī paziņojumi par mācību maksas celšanu augstskolās, par siltuma cenām nākamajā apkures sezonā un par atkritumu izvešanu laikam ne vairs no Rīgas uz Getliņiem, bet uzreiz kosmosā.

Vietējiem pircējiem piedāvāto dzīvokļu cenas kādu laiku ir atpalikušas no kopējā cenu pieauguma tempa. Pēc Arco Real Estate aprēķiniem, dzīvokļu cenas piecos mēnešos no šā gada janvāra līdz maijam bija spējušas pakāpties tikai no 797 eiro līdz 810 eiro par kvadrātmetru. Cienījami, ka šajā laika posmā cena tika pāri 800 eiro robežlīnijai, bet tempa ziņā +13 eiro piecos mēnešos tomēr ir gandrīz uz pusi lēnāk nekā +4 eiro vienā mēnesī. Šāds paātrinājums vienā mēnesī nedod garantijas, ka jūlijā noteikti būs +5 eiro vai vēl vairāk, lai gan pieauguma potenciāls iezīmējas. Ober Haus, lūk, ar +6 eiro jūnijā traucas uz 800 eiro robežlīniju, kuras šķērsošana jau jūlijā neizraisītu šaubas, vai tā tiešām noticis. Mājokļu cenas neizceļas starp visām citām cenām. Kopumā cenas nepārprotami ceļas, bet šajā pieaugumā dažādās preču un pakalpojumu grupās cenu lēcieni mijas ar mīņāšanos uz vietas, bet lēcieni notiek gan uz augšu, bet arī uz leju. Daudzos darījumos konkrētās cenas nesaskan ar vidējām cenām.

Vidējo cenu pieauguma tempu neraksturo Latio ar +60 eiro. Iepriekš ar +91 eiro martā un -86 eiro aprīlī Latio vērsa uzmanību uz standartapbūves dzīvokļu cenu segmentāciju, kas apgrūtina vidējās cenas izrēķināšanu. Tīri aritmētiski izskaitļot vidējos rādītājus nav grūti neatkarīgi no attāluma starp lielāko un mazāko no algu, cenu un jebkurām citām vērtībām, bet ko, lūdzu, parāda skudras un ziloņa vidējais svars? Dzīvokļu tirgus gadījumā varētu būt tā, ka darījumi par nosaukto vidējo cenu veido nenozīmīgu vai vispār nekādu īpatsvaru konkrētajos darījumos, kas koncentrējas gan daudz augstākos, gan zemākos cenu līmeņos. Vidējās cenas lēkāšana tādā gadījumā parāda ne cenu, bet dažādu cenu līmeņu darījumu īpatsvara izmaiņas konkrētās firmas kārtoto darījumu portfelī. Ja šādas atšķirības automātiski neizlīdzina pietiekami liels kopējais darījumu skaits, no matemātiķiem var nopirkt metodes cenu izmaiņu izlīdzināšanai. Latio ir izvēlējies citu ceļu. Latio uzrādīto cenu lēkāšana informē nevis par cenām, bet par nenoteiktību, kādā dzīvokļa pircējam un pārdevējam nākas vienoties par konkrētā darījuma cenu.