Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kārtējo reizi no Ukrainas ievesto olu produktos konstatē salmonellas

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Pārtikas un veterinārais dienests, no Ukrainas ievestajām olām un olu produktiem veicot laboratoriskās pārbaudes uz Salmonella spp. un veterināro zāļu atliekvielām (kokcidiostatiskajiem līdzekļiem un nitromidazolu), ir atkārtoti konstatējis salmonellas piesārņojumu.

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe informē, ka salmonellas atrastas Ukrainas izcelsmes sausajā olu baltuma produktā Ovomix P4011H.

«Dienesta inspektori ir veikuši uzņēmuma noliktavas apsekošanu, kur produkcija gaidīja laboratoriskās testēšanas rezultātus. Ir veiktas visas darbības, lai konkrētās partijas sausais olu baltuma pulveris nenonāktu pārtikas apritē,» stāstīja A. Joffe.

Par konstatēto produkcijas nekaitīguma risku sniegts ziņojums ātrās brīdināšanas sistēmā (RASFF). Tas nozīmē to, ka konkrētā veida sausajam olu baltuma produktam tiek piemērots pastiprinātas kontroles režīms un nākamās desmit tāda paša veida produkta kravas tiks aizturētas uz robežas līdz laboratoriskā testēšanas pārskata saņemšanai par produkcijas nekaitīguma atbilstību.

PVD apstiprināja, ka līdz šim laboratoriski apstiprināti divi gadījumi, kad olu baltuma masā konstatēta Salmonella spp.

«PVD turpina pastiprinātu Ukrainas izcelsmes olu produktu kontroli kravām, kas tiek ievestas caur robežkontroles punktiem. Papildus, lai izvērtētu citu veidu Ukrainas izcelsmes olu produktu un olu nekaitīgumu, visām importētajām kravām uz robežas tiek ņemti paraugi laboratoriskiem izmeklējumiem gan uz veterināro zāļu atliekvielām, gan Salmonella spp klātbūtni,» uzsvēra A. Joffe.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka salmonellas olu produktu kravās no Ukrainas konstatētas 26. aprīlī un 7. maijā. Aprīļa beigās, uz robežas pārbaudot Ukrainas izcelsmes olu produktu kravu, kuru cauri Latvijai bija paredzēts vest tālāk uz Portugāli, Pārtikas un veterinārais dienests noņēma paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai uz nekaitīguma kritērijiem. Vienā no produktiem - olu baltuma masā - tika konstatēta Salmonella Spp (Salmonella Enteritidis) klātbūtne. Pēc tam piesārņojums konstatēts vēl vienā Ukrainas izcelsmes olu baltuma masas paraugā. Ņemot vērā pārbaudēs konstatēto, Ukrainas izcelsmes olas un olu produkti, tostarp olu baltuma masa, uz robežas tiek kontrolēti pastiprināti, ņemot paraugus un nosūtot laboratoriskai izmeklēšanai gan uz veterināro zāļu atliekvielām, gan Salmonella Spp klātbūtni.

Jūnija vidū Ministru kabinets no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem Zemkopības ministrijai nolēma piešķirt 58 756 eiro, no šīs naudas 48 728 eiro paredzot Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam BIOR un 10 028 eiro - PVD.

Pēc Latvijas Olu un putnu gaļas ražošanas asociācijas rīcībā esošās informācijas, gadījumos, kad uz Eiropas ārējās robežas tiek konstatēta importa produkcijas neatbilstība prasībām, Eiropas Komisijai (EK) jādodas pie ražotāja audita. Pēdējo reizi Ukrainas olu ražotāju audits veikts pirms gada - 2018. gada jūnijā. Savukārt salmonellas nacionālais kontroles plāns Ukrainā pēdējo reizi auditēts vien 2013. gadā. Salmonellas kontroles plāna audita ziņojumā EK norādīja, ka Ukrainas olu ražošanas uzņēmumos trūkst biodrošības pasākumu, salmonellas testēšana tiek veikta reti un neregulāri, kā arī veikto pārbaužu rezultāti nav auditējami. Laboratorisko izmeklējumu rezultātu ticamību nevarot garantēt, jo oficiālās laboratorijas Ukrainā nav akreditētas, kā arī salmonellas noteikšanas metodes nav apstiprinātas. Tāpat viens no ziņojumā izceltajiem secinājumiem norādīja uz nepilnībām norādēs par mājputnu produktu veterināro sertifikātu aizpildīšanu eksportam uz ES valstīm, turklāt pārbaudes un apmācības, ko sniedz kontrolējošo institūciju darbiniekiem, neesot garantējušas uzticamu sertifikāciju visos gadījumos.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/07/22/kartejo-reizi-no-ukrainas-ievesto-olu-produktos-konstate-salmonellas