Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Latvijā un Igaunijā diametrāli pretēja akcīzes likmju maiņa

© SCANPIX

Latvijā cigaretes kopš vakardienas maksā dārgāk nekā iepriekš, savukārt Igaunijā alkoholiskie dzērieni, izņemot vīnus, palikuši lētāki. Iemesls tam ir akcīzes nodokļa likmju izmaiņas. Vakar arī Koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejas darba kārtībā bija jautājums par iespējamām akcīzes nodokļa likmju izmaiņām, sākot ar 2020. gadu.

Akcīzes nodoklis ir svarīgs valsts maka papildinātājs. Pērn šajā nodoklī kopumā iekasēti 1,03 miljardi eiro, kas ir aptuveni desmitā daļa no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajiem kopbudžeta ieņēmumiem. Vairāk nekā puse - 52,4 procenti - no kopējās akcīzes nodokļa ieņēmumu summas ir ieņēmumi par naftas produktiem, 23,5 procenti - ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem un alu, bet 20,3 procenti - par tabakas izstrādājumiem.

Šobrīd minimālā nodokļa likme par 1000 cigaretēm ir 114,70 eiro iepriekšējo 109,2 eiro vietā. Savukārt specifiskā jeb fiksētā nodokļa likme par 1000 cigaretēm ir palielināta no 74,6 eiro līdz 78,70 eiro. Tabakas izstrādājumiem šogad tas jau ir otrais akcīzes nodokļa palielinājums. 1. janvārī akcīzes nodokļa likme smēķējamai tabakai, tabakas lapām un karsējamai tabakai pieauga no 66 eiro līdz 70 eiro par 1000 gramiem, bet cigāriem un cigarillām par 1000 gabaliem no 73 eiro uz 88 eiro.

Valdošās koalīcijas nodokļu politikas attīstības komitejas sēdē vakar arī bija paredzēts spriest par akcīzes nodokli alkoholam, tabakai, tajā skaitā e-cigarešu šķidrumiem, degvielai, dabasgāzei, bezalkoholiskajiem dzērieniem un kafijai.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šā gada 1. martā Latvijā tika palielinātas akcīzes nodokļa likmes alum, vīnam, raudzētiem dzērieniem (virs 6 procentiem) un starpproduktiem (līdz 15 procentiem), spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem. Taču reaģējot uz Igaunijas lēmumu samazināt akcīzes nodokli alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, Latvijas Saeima 21. jūnijā pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā par akcīzes nodokli, stiprajam alkoholam akcīzes likmi samazinot par 15 procentiem. Šobrīd plānots, ka Saeima par likumprojektu galīgajā lasījumā varētu lemt ārkārtas sēdē 8. jūlijā. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam samazināt par 15 procentiem, sākot ar 1. augustu. Likmes samazinājums varētu darboties līdz 2020. gada 29. februārim, tātad astoņus mēnešus.

Savukārt maija beigās, sākot grozījumus akcīzes nodokļa likumā otrajā lasījumā, Saeima atbalstīja ierosinājumu piemērot akcīzes nodokli arī saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Priekšlikums paredz, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 mililitriem akcīzes nodoklis par 100 litriem būs 7,4 eiro, ar cukura saturu no pieciem līdz astoņiem gramiem - 10 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem - 30 eiro. Lai šis priekšlikums iegūtu likuma spēku, Saeimas vairākumam par šīm izmaiņām būtu jānobalso trešajā lasījumā. Šobrīd starp šīs idejas piekritējiem vairs nav tik lielas vienprātības.