Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pēteris Rubenis: Uzņēmumu reģistra lēmums noteiks "Olainfarm" nākotni

© F64 Photo Agency

“Olmafarm” valdes loceklis Pēteris Rubenis atzinīgi vērtē to, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) šā gada 3. jūlijā ir sasaucis Konsultatīvo padomi, lai virzītu uz priekšu jautājumu par uzņēmuma valdes izmaiņu reģistrāciju. “Olmafarm” valde cer, ka UR lēmumu pieņems ātri un savos lēmumos ievēros konsekvenci normatīvo aktu piemērošanā, jo šobrīd “Olainfarm” akcionāru sapulcēs uzņēmumu pārstāv cilvēks, kas divām no trim nedalītā mantojuma īpašniecēm nav pazīstams.

“UR, nepieņemot lēmumu par izmaiņu veikšanu, iepriekšējai vadībai un ar to saistītām nezināmām personām dod iespēju “Olainfarm” akcionāru sapulcēs pārstāvēt savas personīgās intereses, nevis nedalītā mantojuma vairākuma viedokli. Piemēram, pēdējā akcionāru sapulcē, kas notika 21. jūnijā, divas trešdaļas “Olmafarm” piederošo “Olainfarm” akciju pārstāvēja Irinai Maliginai un Nikai Saveļjevai nepazīstama persona Volodimirs Novikovs. Publiski pieejama informācija liecina, ka cilvēks ar šādu pašu vārdu un uzvārdu ir arī ukraiņu farmācijas uzņēmuma ”Zdorovje” direktors. Šī informācija rada bažas, ka, iespējams, ir notikuši darījumi, par kuriem nedalītā mantojuma vairākuma īpašniecēm nav informācija,” norāda “Olmafarm” valdes loceklis Pēteris Rubenis, cerot uz UR darbinieku profesionālu rīcību.

Šā gada 13. jūnijā UR tika iesniegts pieteikums izmaiņām “Olmafarm” valdes sastāvā. Divas no trim līdzmantiniecēm, kurām pieder nedalītā mantojuma vairākums, ar savu lēmumu no amata atcēla uzticību zaudējušo “Olmafarm” valdes locekli Milanu Beļeviču.

“Šobrīd reģistrētā valde un ar to saistīti cilvēki dara visu iespējamo, lai nepieļautu izmaiņu veikšanu, tai skaitā mēģina radīt sajūtu, ka pagājušā gada decembrī ir iecelts viens kopīgs nedalītā mantojuma pārvaldnieks. Saskaņā ar Komerclikumu to var izdarīt tikai ar visu trīs kopīpašnieku kopīgi izteiktu gribu, kas nav noticis. Es saprotu, ka UR ir nonācis negaidītā situācijā, tomēr iestāde jau iepriekš ir veikusi izmaiņas valdē uz identisku dokumentu pamata, kādus 13. jūnijā iesniedza N. Saveļjeva un I. Maligina,” skaidro P. Rubenis, aicinot konsekventi pieņemt lēmumus par normatīvo aktu piemērošanu un tos nemainīt atbilstoši vienas puses interesēm.

UR Konsultatīvā padome jau iepriekš šādu jautājumu skatīja 2018. gada 28. novembrī, nosakot, ka atbilstoši Civillikumam nedalītajā mantojumā ietilpstošo pamatkapitāla daļu pārvaldīšanas un lietošanas kārtību nosaka līdzmantinieku vairākums ar savu lēmumu. Savā lēmumā Konsultatīvā padome norādīja, ka līdzmantinieku vairākums pamatkapitāla daļas var pārvaldīt tieši - bez kopīgā pārstāvja iecelšanas. Atbilstoši Konsultatīvās padomes lēmumam UR reģistrēja iepriekšējās izmaiņas “Olmafarm” valdē.

“Olmafarm” pieder 42.56% “Olainfarm” akciju, kas ir NASDAQ listēts uzņēmums.