Dombrovskis uzdod izvērtēt "airBaltic" preču zīmju pārdošanas darījumu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis izvērtēt "airBaltic" preču zīmju pārdošanas darījumu un atlicis rīt, 6.augustā, plānoto "airBaltic" apmeklējumu, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Dombrovskis šodien parakstījis rezolūciju satiksmes ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK), ar kuru Satiksmes ministrijai kā valsts kapitāla daļu turētājai tiek uzdots izvērtēt to "airBaltic" valdes un padomes locekļu rīcības atbilstību likumā noteiktajam pienākumam rīkoties kā krietnam un rūpīgam saimniekam, kuri ir bijuši valdes un padomes sastāvā, kad tika pieņemti lēmumi par minēto preču zīmju pārdošanas darījumu.

Tas darīts, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, ka 2009.gada decembrī AS "Air Baltic Corporation" pārdevusi vienam no uzņēmuma akcionāriem - SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" - sešas "airBaltic" preču zīmes ("airBaltic", "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBalticHotels", "BalticMiles" un "Baltic Taxi"), kā arī to, ka minēto darījumu, pēc publiski izskanējušas informācijas, apstiprinājusi "airBaltic" padome.

Ja tiks konstatēts, ka valdes un padomes locekļi pārkāpuši Komerclikuma 169.panta pirmajā daļā noteikto atbildības standartu, satiksmes ministram uzdots veikt nepieciešamās darbības prasības celšanai pret valdes un padomes locekļiem atbilstoši Komerclikuma 172.panta pirmajā daļā noteiktajam, ka prasību pret valdes vai padomes locekļiem sabiedrība ceļ, pamatojoties uz dalībnieku sapulces lēmumu, kurš pieņemts ar klātesošo vienkāršu balsu vairākumu, pie tam statūtos prasības celšanai nedrīkst noteikt lielāku balsu vairākumu.

Ņemot vērā iepriekš minētos apstākļus un nepieciešamību noskaidrot preču zīmju pārdošanas darījuma atbilstību likumam, Ministru prezidents piektdien plānoto "airBaltic" apmeklējumu atlicis uz nenoteiktu laiku.

Kā ziņots, pagājušā gada decembrī "airBaltic" pārdevusi savu zīmolu un ar to saistītas piecas preču zīmes Flika uzņēmumam SIA "Baltijas aviācijas sistēmas", kas "airBaltic" kontrolē 47,2%, rakstīja "Dienas Bizness". Vienlaikus pārdotas arī preču zīmes "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBaltic Hotels", "Baltic Miles" un "Baltic Taxi".

Saskaņā ar "airBaltic" 2009.gada auditētajā pārskatā minēto uzņēmuma preču zīmju vērtību 13 miljonu eiro jeb 9,136 miljonu latu apjomā pērn noteicis sertificēts un nozarē atzīts vērtēšanas uzņēmums. Atbilstoši pārdošanas līgumam norēķini par preču zīmes iegādi jāveic līdz 2010.gada 31.decembrim.

Lai gan "airBaltic" gada pārskatā minēts, ka "airBaltic" maksā SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" par minēto preču zīmju, izņemot "Baltic Taxi", lietošanu saskaņā ar 2009.gada nogalē parakstīto licences līgumu un samaksa tiks noteikta 2010.gada laikā, nedz Satiksmes ministrijas valsts sekretāram Anrijam Matīsam, nedz "airBaltic" padomes priekšsēdētājam Legzdiņam nebija īsti zināms, vai par preču zīmes izmantošanu jāmaksā. Gada pārskatā norādīts, ka aviokompānija par preču zīmēm "airBaltic" un "airBaltic.com" maksās mainīgu licences ikmēneša maksu, raksta "Dienas Bizness".

Matīss norāda, ka aviokompānijas pārskats apstiprināts padomē, bet akcionāru sapulcē vēl tiks lemts par gada pārskata apstiprināšanu.

Kā iepriekš intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), "airBaltic" gada pārskats vēl nav apstiprināts akcionāru sapulcē. Viņš izteicās, ka valstij kā "airBaltic" galvenajam akcionāram ar 52,6% akciju šajā jautājumā būs sava teikšana.

Uzņēmuma "airBaltic" vairākuma akcionārs - Satiksmes ministrija - zinājis par zīmola pārdošanu. Kā iepriekš skaidroja Legzdiņš, formālu konsultāciju ar ministriju par zīmola pārdošanu nebija, taču to, ka dienas kārtībā ir iekļauts šāds jautājums, ministrija zinājusi. To, vai satiksmes ministrs Gerhards zinājis par darījumu, Legzdiņš nezinot teikt, bet valsts sekretārs Anrijs Matīss to esot zinājis.

Ekonomika

Mājokļu cenas Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn pieaugušas par 1,1%, kas ir mazāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" jaunākie dati par 26 bloka dalībvalstīm.

Svarīgākais