Atzīst VID atbildību par kavēšanos iedzīvotājiem atmaksāt pārmaksātos nodokļus

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova atzīst viņas vadītā dienesta atbildību tajā, ka iedzīvotājiem likumā noteiktajā trīs mēnešu termiņā netiek atmaksāts pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), taču kavēšanos to atmaksāt pamato ar kapacitātes trūkumu.

VID "ir atbildība. Taču, kā jau teicu, ir kapacitātes trūkums. Mēs mēģinājām palabot likumdošanu, pagarināt termiņu atmaksām, bet tas mums neizdevās. Arī nodokļu maksātājiem pret situāciju vajadzētu attiekties ar izpratni," aģentūrai LETA uzsvēra Jezdakova.

Situāciju ar kavēšanos atmaksāt pārmaksāto IIN ar Jezdakovu pārrunājis arī finanšu ministrs Einars Repše (JL). Patlaban lielākās problēmas ar atmaksu nodrošināšanu ir Rīgas reģionā, kurā saņemts salīdzinoši liels pieprasījumu skaits, un to ar esošajiem darbinieku resursiem ir ļoti grūti apstrādāt laikā, aģentūru LETA informēja ministra pārstāvis Aleksis Jarockis.

Kā īstermiņa problēmas risinājums plānota papildu darbinieku resursu piesaistīšana no citiem reģioniem Rīgā saņemto iesniegumu apstrādei, informēja Jarockis, norādot, ka vienlaikus Repše no VID arī sagaidot ilgtermiņa redzējumu un risinājumus, lai šādas situācijas neatkārtotos.

Jezdakova aģentūrai LETA pastāstīja, ka VID izstrādātais rīcības modelis, kā tikt galā ar IIN atmaksu pieprasījumiem un deklarāciju apstrādi, būs pieprasījumu, IIN gada deklarāciju un attaisnojuma dokumentu nosūtīšana apstrādāšanai VID nodaļās reģionos. Pirmais šāds projekts sākts Daugavpilī.

Paredzēts darboties tā, ka Rīgā tiek salikta paciņa ar deklarācijām, tā tiek apzīmogota un tad, kad uz Rīgu tiek vests pasts no reģioniem, atpakaļceļā pasta vedējiem tiek uzticēta paciņa ar iepriekšminētajiem dokumentiem, kas tiek aizvesti uz Daugavpili, kur šie dokumenti tiek apstrādāti un pieņemts lēmums par nodokļu atmaksu.

Tad paciņa atceļo uz Rīgu un notiek atmaksa, stāstīja Jezdakova.

Viņa norādīja, ka VID plāno nākotnē ieviest attālināto klientu apkalpošanu, kad, piemēram, daļa Latgales reģionā strādājošo varēs atrasties tieši Latgalē, bet apkalpot rīdziniekus. Tādējādi nākotnē faktiski jebkurā klientu apkalpošanas centrā VID apkalpošot klientus neatkarīgi no tā, kur cilvēks ir deklarēts.

"Šobrīd tas vēl nav iespējams, bet mēs uz to ejam," sacīja Jezdakova.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūra LETA uzzināja, ka līdz 2.augustam VID bija iesniegtas 268 618 gada ienākumu deklarācijas par 2009.gadu, norādot tā sauktos attaisnotos izdevumus par kopējo summu aptuveni 49,06 miljonu latu apmērā, tādā veidā atmaksājamā summa kopumā ir aptuveni 11,28 miljoni latu.

Uz šo pašu datumu par 2008.gadu VID bija iesniegtas 423 000 deklarācijas, norādot attaisnotos izdevumus par kopējo summu aptuveni 73,66 miljoni latu, tādā veidā atmaksājamā summa kopumā ir aptuveni 18,41 miljoni latu.

Patlaban 2010.gada laikā iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju iesniedzējiem ir atmaksāta naudas summa aptuveni 18,2 miljonu latu apmērā, bet 2009.gada laikā kopumā ir atmaksāti 35,15 miljoni latu.

Svarīgākais