Latvijas Preses izdevēji sagaida, lai partijas nepieļauj samazinātās PVN likmes atcelšanu

Kā galvenais uzdevums, ko Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) sagaida no partijām, ir nepieļaut samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes atcelšanu, aģentūru LETA informē LPIA vadītājs Ivars Zariņš.

LPIA ir izstrādājusi risinājumu programmu drukātās preses industrijas neatkarīgas pastāvēšanas nodrošināšanai ("5 soļu programma"), lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību un drukātās preses industrijas neatkarīgas pastāvēšanas nodrošināšanu.

Šajā programmā uzsvars ir likts uz samazinātās PVN likmes preses izdevumiem atcelšanas vai paaugstināšanas nepieļaušanu, bet ilgtermiņā atbilstoši Eiropas Laikrakstu izdevēju asociācijas (ENPA) 2010.gada 21.maija rezolūcijai orientēšanos uz 0% PVN likmes noteikšanu preses izdevumiem.

Tomēr ne mazāk svarīgs uzdevums ir paredzēt valsts dotācijas ieviešanu preses piegādei abonētājiem reģionos, kas ļaus realizēt lauku teritorijās dzīvojošo iedzīvotāju tiesības iegūt informāciju par aktuāliem notikumiem reģionā un valstī, aģentūrai LETA skaidro LPIA izpilddirektors, asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks un reģionālo izdevēju pārstāvis Guntars Līcis.

Programmā ir minēti arī tādi uzdevumi kā izvērtēt iespēju izstrādāt ilgtermiņa programmu preses izdevējdarbības atbalstam valstī, stingri atbalstot preses brīvību kā vienu no neatkarīgas Latvijas valsts pastāvēšanas stūrakmeņiem un panākt, lai tiktu pārtraukta reklāmu publicēšana pašvaldību informatīvajos izdevumos (pašvaldību finansētajās avīzēs).

Programmas pēdējie, bet ne mazāk svarīgie uzdevumi ir atbalstīt Ministru kabineta noteikumu pieņemšanu par preses mazumtirdzniecību Latvijā, pakārtojot tos Likumam par presi, kā arī pieņemt Ministru kabineta noteikumus par autortiesību ievērošanu, veicot reprogrāfisko reproducēšanu, un, visbeidzot, izvērtēt iespēju atjaunot 15% likmi iedzīvotāju ienākuma nodoklim, kurš tiek iekasēts no autoratlīdzības (honorāra) par publikāciju sagatavošanu presei, kā arī no zinātnes, literatūras un mākslas darbu radīšanas.

Svarīgākais