Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Rebenoks uzkrājis 200 000 eiro

© Andrejs Terentjevs/F64 Photo Agency

AS "Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks savā ienākumu deklarācijā šogad norādījis uzkrājumus 182 347 eiro un 7000 dolāru (6186 eiro) apmērā, vēstīts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publicētajā amatpersonas ienākumu deklarācijā, kas tika iesniegta 28.februārī, jo Rebenoks stājās amatā Rīgas Brīvostas valdē.

Rebenokam arī pieder akcijas 49 700 eiro vērtībā AS "Olainfarm", kapitāla daļas 475 eiro vērtībā SIA "Frančeska VET" un akcijas 80 eiro vērtībā AS "Grindeks".

Tāpat deklarācijā norādīts, ka Rebenokam īpašumā deklarēta 2016.gada vieglā automašīna "BMW" "730D". Viņam arī pieder dzīvoklis Rīgā.

Savā deklarācijā Rebenoks nav norādījis nekādas parādsaistības.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka trešdien, 19.jūnijā, tika atlaista "Latvenergo" padome.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) Latvijas Radio skaidroja, ka lēmums atlaist "Latvenergo" padomi pieņemts, ņemot vērā saņemto dienesta ziņojumu, kas ietver padomes darba izvērtējumu. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka attiecīgā dienesta ziņojuma saturu nevar atklāt, jo tas ietver sensitīvus koncerna datus.

Nemiro gan norādīja, ka padome nepietiekami strauji risināja jautājumu par "Sadales tīkla" tarifu samazināšanu.

Premjers Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka Nemiro lēmumi par "Latvenergo" padomes maiņu ir nepārdomāti un sasteigti, kā arī neatbilst labas pārvaldības principiem. Viņaprāt, šiem lēmumiem trūkst pamatojuma. "Pieprasu ministra paskaidrojumus," uzsvēris Kariņš.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" padomē iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija. Akcionāra intereses pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.