Dombrovskis: Ekonomikas atlabšana ļaus mīkstināt taupības pasākumus

Veiksmīga Latvijas ekonomikas atlabšana ļaus valdībai piemērot vieglākus taupības pasākumus nākamā gada budžetā, intervijā finanšu ziņu dienesta "Bloomberg" televīzijai pavēstīja Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL).

"Mēs samērā labi pildām valsts budžeta plānu. Lielākā daļa finanšu konsolidācijas pasākumu jau ir aiz muguras," sacīja Dombrovskis.

Pateicoties ražošanas apjomu un eksporta pieaugumam, Latvijas ekonomika atlabst pēc pagājušā gadā piedzīvotā kritiena 18% apmērā. Dombrovskis prognozēja, ka otrajā pusgadā valsts ekonomiskais pieaugums varētu palielināties.

Premjerministrs arī uzsvēra, ka Latvija turpinās pieturēties pie izstrādātās ekonomikas atlabšanas programma arī tad, ja viņa koalīcija zaudēs 2.oktobrī paredzētajās parlamenta vēlēšanās.

"Protams, mēs ceram uzvarēt vēlēšanās, bet jebkurā gadījumā jaunajai valdībai, lai arī kas to veidotu, būs jārisina tās pašas problēmas. Tai būs ievērojams budžeta deficīts," norādīja Dombrovskis.

Premjerministrs uzskata, ka Latvijas sabiedrība ir izrādījusi sapratni par nepieciešamajiem taupības pasākumiem, kas tagad ļāvuši valstij atgriezties uz atlabšanas ceļa.

"Mēs neplānojam veikt jaunu plaša mēroga algu samazinājumu valsts sektorā. Šā gada pirmajā ceturksnī mūsu algas valsts sektorā ir samazinājušās par aptuveni 25%. Tas ir ievērojams kritums, un mēs neplānojam veikt vēl kādu būtisku samazinājumu," skaidroja Dombrovskis.

Saskaņā ar starptautisko palīdzības programmu Latvija ir apņēmusies budžeta deficītu ierobežot 8,5% apmērā no IKP un samazināt to līdz 6% no IKP nākamgad, 2011.gada budžetā panākot izdevumu samazinājumu un ienākumu pieaugumu 400 miljonu latu apmērā.

"Atkarībā no ekonomiskajām prognozēm šis skaitlis var mainīties, un pašlaik izskatās, ka tas var mainīties uz mazāku," skaidroja premjers.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Savienība (ES) pašlaik Latvijai šogad prognozē ekonomisko lejupslīdi 3,5% apmērā, salīdzinot ar iepriekš prognozēto 4% samazinājumu. Latvijas Centrālā banka un "Swedbank" sagaida gada lejupslīdi 2,5% apmērā.

Dombrovskis arī pavēstīja, ka no valsts pārņemtās "Parex bankas" nodalīto jauno banku "Citadele" plānots pārdot pēc vēlēšanām, kad parlaments apstiprinās 2011.gada budžetu.

Valdība ņems vērā finanšu tirgu bažas, kas var rasties pirms vēlēšanām un debatēm par budžetu, piebilda Dombrovskis. Tāpēc pēc budžeta pieņemšanas varētu būs piemērots laiks veikt pirmo mēģinājumu pārdot banku.

Svarīgākais