Aizdevēji sāk vērtēt valsts budžeta izdevumus

Šodien darbu Latvijā uzsāks starptautisko aizdevēju tehniskā palīdzības misija, kura vērtēs valsts budžeta izdevu sadaļas un ieteiks iespējamos samazinājuma virzienus.

Aizdevēji strādās līdz 18.augustam un šajā laikā paredzētas sarunas ar finanšu, satiksmes, labklājības, ekonomikas ministriju pārstāvjiem, Valsts kanceleju, Latvijas Pašvaldību savienību un Rīgas domi.

Valdības jaunākā vienošanās ar aizdevējiem paredz, ka nākamā gada budžets tiek veidots ar ne lielāku kā 6% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet nepieciešamais budžeta konsolidācijas apjoms ir 395-440 miljoni latu.

LETA jau ziņoja, ka sākotnējās Finanšu ministrijas (FM) aplēses un priekšlikumi par iespējamajiem 2011.gada valsts budžeta mazinājumiem varētu būt zināmas septembrī.

Lai gan iepriekš plānots, ka līdz jūlija beigām Latvija saņems oficiālo Pasaules Bankas ziņojumu un redzējumu par izdevumu samazināšanas iespējām, šis dokuments tikšot nosūtīts tikai augusta beigās. Par kavēšanos no savas puses Pasaules Banka jau informējusi Latvijas pusi.

Kā ziņots, paralēli līdz rudenim tiks noslēgts valsts funkciju izvērtējums, kā arī valdībā virzīts plāns ēnu ekonomikas mazināšanai un turpmāko gadu nodokļu pamatnostādnes, kas tieši atspoguļosies budžeta ieņēmumu daļā.

Vienlaikus FM aicina gan visus politiskos spēkus, gan arī Latvijas Banku sniegt konkrētus priekšlikumus nepieciešamajai nākamā gada valsts budžeta konsolidācijai. FM arī sola, ka tiks sagatavots plašs priekšlikumu kopums, no kura jaunā valdība pēc Saeimas vēlēšanām varēs izvēlēties sev vēlamos samazinājumu virzienus.

Svarīgākais