Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Atstādinātie "Latvenergo" padomes locekļi kompensācijas nesaņems

© F64 Photo Agency

Atstādinātie AS "Latvenergo" padomes locekļi kompensācijas nesaņems, jo to neparedz normatīvie akti, teica ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Savukārt jauniecelto pagaidu padomes locekļu atalgojums būs tāds pats, kā līdzšinējiem padomes locekļiem. Padomes priekšsēdētāja atalgojums ir 2778 eiro, bet padomes locekļiem - 2500 eiro mēnesī.

"Pagaidu padome, tā ir blīve starp iepriekšējo padomi un nākošo, kas tiks izveidota konkursa kārtībā," teica Nemiro, skaidrojot, ka pagaidu padomē iecelts cilvēks, kuram ir pieredze korporatīvajā pārvaldībā un juridiskajos jautājumos, cilvēks, kuram ir izcilas zināšanas finansēs, cilvēks, kuram ir zināšanas enerģētikā un atjaunojamos energoresursos, kā arī divi, kas labi saprot uzņēmuma vadību.

Jautāts, kurā brīdī šie cilvēki tika uzrunāti darbam padomē, Nemiro teica, ka viņus pazīst jau ilgāku laiku, norādot, ka ilgāku laiku kontaktējoties ar uzņēmuma valdi un redzot situāciju uzņēmumā, pieņemot lēmumu, ir jābūt cilvēkiem, kurus esi gatavs uzrunāt. "Uzrunāju tad, kad izlēmu rīkoties," teica Nemiro. Jautāts, kad tas bija, viņš atbildēja - vakar.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka trešdien, 19.jūnijā, tika atlaista "Latvenergo" padome.

Atlaistajā padomē kopš 2016.gada darbojās bijušais ''DNB bankas'' vadītājs Latvijā Andris Ozoliņš, Latvijas nacionālās aviokompānijas ''airBaltic'' valdes loceklis, Slovākijas pilsonis Martins Sedlackis, Ekonomikas ministrijas bijušais valsts sekretāra vietnieks un lidostas ''Rīga'' bijušais valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Finanšu nozares asociācijas (iepriekš Latvijas Komercbanku asociācija) bijušais prezidents un AS ''Valsts nekustamie īpašumi'' padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis, kā arī bijusī ''RB Rail'' valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Atlaistās padomes vietā iecelta pagaidu padome, kuras priekšsēdētājs ir Pāvels Rebenoks, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir "Rigensis Bank" valdes loceklis Renārs Degro. Tāpat "Latvenergo" padomē iecelta Inese Kublicka, Artūrs Šnoriņš un Kristaps Stepanovs.

"Latvenergo" ir valsts kapitālsabiedrība, kuras akciju turētāja ir Ekonomikas ministrija. Akcionāra intereses pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

"Latvenergo" koncerna mātesuzņēmuma auditētais apgrozījums pagājušā gadā bija 435,199 miljoni eiro, kas ir par 12,7% mazāk nekā 2017.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 41% un bija 212,733 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" koncerns pērn strādāja ar 878,008 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,1% mazāk nekā 2017.gadā, bet koncerna peļņa saruka 4,2 reizes un bija 75,955 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.